• "Vi spärrar ut känselspröten lite extra nu", säger Ola Hakefelt, nätverket Linje 17 mot rasism.
Stockholms Fria

Högerextrema störde möte om flyktingbostäder

Förra veckan hölls ett möte i Björkhagen om 15 lägenheter i Hammarbyhöjden som ska hysa familjer med osäkert boende. Mötet stördes av att ett tiotal personer som uttalade sig rasistiskt och uppträdde aggressivt.

– Vi spärrar ut känselspröten lite extra nu, säger Ola Hakefeld från Linje 17 mot rasism.

Stadsdelen hade bjudit in till ett öppet möte för att svara på frågor om planerna på att använda ett av husen på trygghets-boendet vid Tidaholmsplan i Hammarbyhöjden för familjer med osäkert boende. Bland annat rör det sig om nyanlända flyktingfamiljer med uppehållstillstånd. Men mötet kom att störas av en grupp på ett tiotal personer.

– Det blev en väldigt aggressiv och obehaglig stämning med öppen, klassiskt rasistisk retorik, säger Anna, en av lokalborna som deltog i mötet.

Gruppen avbröt andra mötesdeltagande och uttalade sig främlingsfientligt, berättar hon.

– De ville veta exakt vilka som skulle flytta in. En menade att han var orolig för sin gravida sambo, och att han var rädd för hennes säkerhet om det skulle flytta in personer från andra länder.

Flera av dem som uttalade sig ska tillhöra den nynazistiska aktionsgruppen Svenska motståndsrörelsen (SMR), enligt källor till Stockholms Fria.

– Det är lite deras stuk att dyka upp en grupp män med hotfull attityd på möten när det handlar om invandring, så man blir ju inte förvånad. Men eftersom det har varit ganska tyst från SMR:s sida under året så det här fick oss att vakna till lite, säger Ola Hakefelt från nätverket Linje 17 mot rasism, som bildades efter de nynazistiska aktiviteterna i Kärrtorp 2013.

Nätverkets medlemmar kommer att vara extra vaksamma på grund av det som hänt, menar han.

– Just nu är det en enstaka händelse, men det handlar om att spärra ut känselsspröten lite extra. Vi ska finnas närvarande vid liknande möten, om nåt skulle hända. Sker en ny mobilisering bland dessa krafter här i området måste vi reagera så att det inte står oemotsagt.

Ola Hakefelt tillägger:

– Det är viktigt att stadsdelen inte låter sig skrämmas upp av sånt här.

Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) var med på mötet men tonar ner den aggressiva stämningen.

– Jag upplevde inte att det var hotfullt, men att några jobbade på att skapa en extremt otrevlig stämning. Och vissa deltagare blev väldigt illa berörda av de här personernas uttalanden, säger hon.

Hur tryggt är det för personer med invandrarbakgrund i stadsdelen i dag?

– Jag har inte upplevt att det varit otryggt tidigare. I Björkhagen har vi 12 lägenheter och jag upplever inte att det har varit några problem där. I Skarpa by bor familjer med totalt 150 barn med flyktingbakgrund och jag har inte hört att någon har upplevt att det varit problematiskt, säger Ewa Larsson.

Vad gör ni för att skydda nyanlända och flyktingar som kommer till er stadsdel?

– Vi var ju den stadsdel som var först ut med ett program med nolltolerans mot rasism, nazism, främlingsfientlighet och våldsbejakande extremism. Alla våra verksamheter ska inkluderas i det. I bottenvåningen till bostadshuset kommer dessutom SHIS Bostäder ha egna lokaler och egen personal som kan hjälpa människorna som bor i huset.

Trots de rasistiska uttalandena under mötet tycker Ewa Larsson att helhetsresultatet var positivt.

– De var inte många, de fick ställa sina frågor och fick tydliga svar. Alla vi andra som var där fick känna att vi respekterar mänskliga rättigheter. Jag tycker det var skönt att få det manifesterat, säger hon.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu