Hon ger unga svenskar en röst i FN | Fria.Nu
  • I söndags åkte Astrid Gustafsson till New York för att representera unga svenskar i FN:s generalförsamling.
Fria Tidningen

Hon ger unga svenskar en röst i FN

Just nu befinner sig 21-åriga Astrid Gustafsson vid FN:s generalförsamling i New York för att representera svenska ungdomar. Fria Tidningen träffade henne innan hon åkte för ett samtal om ungas inflytande i Sverige och världen.

Astrid Gustafsson har mycket att göra inför avresan. Om några timmar ska hon vidare till ett möte på utrikesdepartementet och hon klurar fortfarande på vad hon ska ta med i sitt anförande inför FN:s generalförsamlings tredje utskott.

– Det är lite nervöst, jag ska tala inför delegaterna i fem minuter och jag får tala om vad jag vill.

Ungdomsdelegaternas åsikter uppskattas ofta men leder alldeles för sällan till konkret förändring, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt att visa att man som ungdomsrepresentant inte bara är där för att man är ung, utan för att man har något viktigt att säga. Jag representerar trots allt en halv miljon svenska unga på det här mötet.

Astrid Gustafsson är född och uppvuxen i Lund. Idrott var tidigare hennes stora passion i livet och hon beskriver sig själv som en före detta sportfåne.

– Jag tränade väldigt mycket både höjdhopp och klättring. Men sen så bröt jag foten för sju år sedan i en klättringsolycka, och jag kunde inte längre tävla på den nivån jag höll på med. Då fick engagemanget fylla den platsen i mitt liv.

En församlingspedagog på Svenska kyrkan blev Astrid Gustafssons mentor på vägen in i föreningslivet.

– Hon var väldigt mån om att alla skulle utvecklas. Det är därifrån jag har fått all min organisatoriska förmåga.

Under denna och nästa vecka kommer Astrid Gustafsson och andra ungdomsrepresentanter från hela världen att arbeta med att förändra FN:s ungdomsresolution som omförhandlas vartannat år.

– Det handlar mycket om att förhandla om språket som står i ungdomsresolutionen och att ge unga större möjligheter att kunna använda den.

Vilka är de viktigaste frågorna som måste upp på dagordningen?

– Demokrati och utbildning är mina hjärtefrågor, att stärka civilsamhället är väldigt viktigt. 61 miljoner unga människor i världen har i dag ingen tillgång till utbildning.

Hon hoppas kunna få in bra formuleringar om rättigheter för barn och unga på flykt i resolutionen.

– Många får inte möjlighet till utbildning, till exempel. Länderna de kommer till har inte plats i skolsystemet, vilket är förödande för ett barns liv. Om det fortsätter så här kommer vi ha miljontals unga utan en framtid för att de saknar utbildning.

Varför är det viktigt att ge unga mer inflytande i FN?

– Hälften av jordens befolkning består av unga människor, att då ta beslut utan hänsyn till vad de tycker är helt ärligt katastrofalt. Besluten förlorar sin legitimitet när man utesluter hälften av befolkningen.

Intresset för ungas rättigheter säger hon har kommit naturligt med studentlivet. Hösten år 2013 började hon plugga teknisk fysik vid Uppsala universitet och i dag är hon talman för Uppsala teknolog- och naturvetarkår och har varit ordförande för Uppsala universitets kvinnliga ingenjörsnätverk.

– Jag tror att det är svårt att inte engagera sig för ungas rättigheter när man är ung och även som student så märker man att man står lite utanför resten av samhället. Man har inte riktigt samma rättigheter som andra medborgare. Vilket är jätteskrämmande, för staten borde ju vilja investera i ungas rättigheter. Det är ju unga som en dag ska ta vid, och för att kunna göra det måste man få ta plats i nutiden. Att skapa miljöer för att gemensamt kunna bygga framåt tror jag är väldigt viktigt.

Vilket inflytande har unga i den svenska politiken i dag?

– Jag tror att det finns enorma möjligheter för förbättring. Speciellt för att unga ska kunna engagera sig partipolitiskt obundet, att kunna ha ett politiskt inflytande utan att behöva engagera sig i ett partis ungdomsförbund. Sen är det viktigt att unga blir något större än bara en ”bock i rutan”.

– Många gånger blir det att politikerna pratar med någon under 24 år, känner sig nöjda med att de uppfyllt den delen av processen, och sen bara gör vad de redan bestämt sig för från början utan att egentligen ha lyssnat på vad personen har att säga.

Astrid Gustafsson nämner flera områden där unga får möjlighet till att uttrycka sina åsikter i FN, som ungdomsdelegaternas engagemang i tredje utskottsförhandlingarna till exempel. Ett annat projekt som hon upplever har lyckats bra med att inkludera unga är FN:s arbete med de nya utvecklingsmålen, det så kallade Post 2015-ramverket som ersätter de tidigare milleniemålen.

– Det har varit en historiskt öppen och inkluderande process där unga har fått delta på ett väldigt häftigt sätt. Men även där ser vi att formuleringar har strukits under de förhandlingar där unga inte deltar. Vi har ju en väldigt lång bit att gå för att unga ska kunna ses som legitima aktörer i debatten.

Men hon ser också stora brister i hur deras kunskaper tas till vara.

– Till stor del handlar det mycket om att bara: ”Här är en ung person, den får säga någonting, sen går vi vidare med det vi höll på med utan att lyssna”.

Varför kan inte äldre representera ungas behov?

– Jag tror att med den snabba utveckling som vi har i dag så kan man inte föreställa sig hur det är att gå i någon annans skor. Även om någon annan gått igenom det så ser situationen annorlunda ut nu. Jag tror också att du förlorar ditt barnasinne, du minns inte längre vad som var viktigt när du var ung.

Hur ser du på ungas inflytande i framtiden?

– Jag är försiktigt positiv, jag tror det går lite framåt hela tiden. Med Post 2015 i ryggen så tror jag att vi kan bygga vidare på den typen av mekanismer ännu mer och därmed öka inflytandet för unga. Om vi utnyttjar hela världens befolkningspotential så tror jag att vi kan nå mycket längre än vi gör i dag.

Fakta: 

LSU – Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer…

…är en paraplyorganisation för 84 av Sveriges ungdomsorganisationer. De förser medlemmarna med ledarskapsutbildningar och arbetar för att öka ungdomsorganisationers inflytande i Sverige och i världen. LSU delegerar även ungdomsrepresentanter till FN:s generalförsamling.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hur går vi från snack till verkstad?

Intervju

Författaren och journalisten Marcus Priftis har skrivit böcker om jämställdhet och rasism. I sin nya bok Från snack till verkstad söker han efter lösningarna.

Fria Tidningen

Prisas för sin htbq-kamp i Uganda

Intervju

Trots framsteg kvarstår stora hinder i kampen för hbtq-rättigheter i Uganda. Möt Right livelihood-pristagaren Kasha Nabagesera.

Fria Tidningen

Sheehan vill att USA kastar bojorna

Intervju

USA:s utrikespolitik har varit färgad av krig de senaste hundra åren. Vägen är lång från 70-talets kamp mot kriget i Vietnam till dagens försvagade fredsrörelse under president Obama. För Cindy Sheehan ligger roten till USA:s krigspolitik i starka band mellan ledande politiker och landets enorma krigsindustri.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu