Makthavare, det är dags att vakna | Fria.Nu
Skånes Fria

Makthavare, det är dags att vakna

Just nu runt om i Sverige kan vi se exempel på riktig medmänsklighet. Vi kan se hur människor som flytt och kämpat för sina liv når trygg mark sanna hjältar och hjältinnor. Men vad som oroar mig är att samtidigt som de goda krafterna ”vinner mark”, så späs hatet på hos de människor som anser att vi inte ska hjälpa. Som anser att inte alla människor är lika mycket värda. Och jag är rädd för att vågen av medmänsklighet som sköljer över oss är en trend som kommer att upphöra. Att politiker och makthavare ska tro att de goda krafterna i form av volontärer är att förlita sig på för en förändring. Det krävs något mer. Det krävs politiska beslut och lagändringar.

Det jag främst oroar mig för är att solidariteten som råder för flyktingar runt om i Sverige kommer att brännas ut för att det handlar just om volontärarbete. Samtidigt som jag får känslan av att rasister och andra främlingsfientliga bara står och lurar runt hörnet i väntan på att en spricka ska uppstå i de goda krafternas arbete, som de sedan kan attackera.

När jag går hem från mitt arbete med ensamkommande barn oroar jag mig för att de ska bli bortglömda, för att människor med samma öde ska glömmas bort av vår värld och lida mer än vad de redan har gjort.

Jag oroar mig för att de onda krafterna i form av rasister vinner mer offentligt utrymme. För att ensamkommande barn och ungdomar och andra människor som kommit hit från krig och misär ska få se att vissa i vårt land inte vill ha dem här. Jag oroar mig för att försöket att släcka bränder genom de civila krafterna en dag kommer att vara verkningslöst för att en större verkan i form av politiska beslut och reformer inte har hunnit ikapp. Det som behövs är att till exempel lagar ändras för att säkra vägarna för flykt och att gränser inte stängs. Att vi har ett Europa där vi samarbetar för allas liv och säkerhet. Så att vi faktiskt kan skapa en förändring på riktigt för alla de människor som flyr.

Jag ser alla människor som anländer till Malmö just nu och hoppas innerligt att de inte ska få uppleva hatet som vissa människor har emot dem och jag ber för att deras ärr och sorgsenhet inte ska bli större än vad de redan är. För mänskligheten sover och under tiden drunknar Europa i världens ignorans för människors misär och alla förlorade liv.

Annons

Rekommenderade artiklar

Tänk mer på apokalypsen

Så länge kulturen behandlar apokalypsen lever hoppet om att slippa uppleva den, skriver Maria Ramnehill.

Fria Tidningen

Krönika: Dumpa nallen och elda vreden!

I förlossningsvården möts tre av de största feministiska frågorna: våra arbetsvillkor, våra kroppar och vår rätt till självständighet, skriver krönikören Ensam mamma röker.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu