Debatt


Vård och omsorg

Göteborgs Fria

Daglig verksamhet är värd kostnaderna

LSS-lagen kritiserats för att den är för kostsam. Men för personer med ett bestående funktionshinder betyder lagen att de får stöd för att kunna leva ett rikt och aktivt liv under hela sin levnad, skriver Anne Leffler, ordförande  FUB Göteborg.                                                                              

FUB Göteborg, föreningen för barn unga och vuxna med en utvecklingsstörning, fyller 60 år i år. År 1955 startade GUB, Göteborgs förening för utvecklingsstörda barn, av föräldrar som gick samman för att förbättra villkoren för sina barn. På den tiden hade föräldrarna bara två val: antingen att lämna sina barn att växa upp på institution eller att själva ta hand om dem utan att få något stöd från samhället. Barnen fick inte gå i förskola eller skola. Först i och med 1967 års omsorgslag fick alla barn med en utvecklingsstörning rätt att gå i skolan.

När LSS-lagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, infördes för drygt 20 år sedan var det en väldig revolution för alla personer med en utvecklingsstörning. Lagens motto var att alla som omfattades av lagen skulle kunna leva ett liv som alla andra, med personlig integritet och självbestämmande. Sedan lagen infördes har den legat under en ständig attack. Kommunerna som är huvudmän för de personer som behöver lagens stöd klagar ständigt på att den är för dyr. LSS-lagen ska garantera goda levnadsvillkor för dem som omfattas av lagen. Till skillnad från socialtjänstlagen som garanterar skäliga levnadsvillkor.

Det kan tyckas fel att skilja på de som får stöd enligt LSS och de som får stöd enligt SOL. Men dem som får stöd enligt LSS är beroende av stödinsatser under hela sitt liv. När barnen är små är det främst stöd till föräldrarna som tar hand om dem. Om vi räknar med att ungdomarna flyttar hemifrån i 20-års åldern handlar det om ytterligare cirka 50 år som de är totalberoende av kommunens hjälp och stöd för att kunna leva ett bra och aktivt liv som vuxna. Det handlar inte om att få avsluta de sista åren av sitt liv på ett värdigt sätt som inom äldreomsorgen, vilket naturligtvis är nog så viktigt.

Förhoppningsvis ska stödet som ges av socialtjänsten vara en tillfällig insats. När det gäller personer med ett bestående funktionshinder utgör det stöd som de behöver av samhället basen för att de ska kunna leva ett rikt och aktivt liv under hela sin levnad. Därför är det tråkigt att höra att den dagliga verksamheten kostar för mycket, att det är för dyrt med mer personal på gruppboendet och man drar ner på tiden för personlig assistans. Våra anhörigas liv är ständiga budgetposter och inte personer som man anstränger sig för att ge ett gott liv. De hänvisas till att överklaga beslut i förvaltningsrätten när de har fått avslag på en ansökan om en insats enligt LSS. Därför behövs FUB fortfarande efter 60 år för att kämpa för goda levnadsvillkor för de personer som har fötts med en utvecklingsstörning.                                                                                                                                    

ordförande FUB Göteborg                                                                                                                                                                                                                                                                            

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu