• Just eat it tar upp överproduktionen av livsmedel.
  • Black ice visar den uppmärksammade Greenpeaceaktionen mot en rysk oljeplattform i Norra ishavet.
Fria Tidningen

Filmfest för miljön

Den nystartade ekofilmfestivalen Jord arrangeras i Stockholm och Göteborg. Målet är att erbjuda en helkväll som både problematiserar och inspirerar.

Det har tidigare inte funnits någon ekofilmfestival i någon större skala i Sverige. Detta ville äventyraren, filmaren och journalisten Emil Sergel ändra på genom att arrangera Jord – en filmfestival för planeten.

– Om jag får en bra idé låter jag den vila i två veckor, och om den fortfarande känns intressant beslutar jag mig för att genomföra idén. Tanken på en festival kom till mig när jag var i Kapstaden och såg en trailer för en intressant miljödokumentär, säger Emil Sergel, som även står bakom filmfestivalen för actionsport, Elixir.

Målet med Jord är att nå även dem som inte redan är miljöentusiaster.

– Jag upplever att många miljöarrangemang oftast når en redan övertygad skara. Jag vill lika gärna ha en publik bestående av entreprenörer som militanta veganer. Förhoppningsvis kan jag nå ut i flera närverk för att få till en intressant korsbefruktning.

Totalt visar Jord fyra dokumentärfilmer, om oljeborrningar i Arktis, överproduktionen av livsmedel och möjligheten att förändra sin livsstil för att leva mer hållbart.

– Mitt mål var att ha en film om energi, någon om mat och någon om livsstil. Sedan hade jag gärna haft en film om havsfrågor, men allt går tyvärr inte att få in under en och samma kväll. Jag har försökt undvika att ha enbart filmer med ett blytungt innehåll, kortfilmen Earthbook är mer fyndig och lockar förhoppningsvis till en del garv.

Förutom att problematisera och inspirera, presenterar några av filmerna även lösningar på miljörelaterade problem.

– Jag kan tröttna på domedagsjournalistik som enbart pekar ut problem. All the time in the world handlar om en familj som gör ett aktivt val och flyttar ut i naturen för att leva mer hållbart, den kan nog få många att reflektera över hur de själva lever sitt liv. Just eat it tar upp överproduktionen av livsmedel och visar hur det är möjligt att leva på överbliven mat. Det är en film som påverkat mig mycket.

Varför är film ett bra forum att skapa debatt om miljöfrågor?

– Film har förmågan att beröra och jag vill få människor att känna saker. Får man en känslomässig koppling till något tar man hand om det på ett annat sätt. Många har frågat mig om jag inte ska arrangera paneldebatter och seminarier i samband med visningarna, men jag vill hellre att man ska komma till festivalen med en öl i handen än ett anteckningsblock. Diskussionerna kommer säkert till organiskt i exempelvis pauser mellan filmerna eller på väg hem från festivalen.

Vilken film har inspirerat dig mest?

– Det är svårt att komma förbi En obekväm sanning, den var så viktig för den globala miljörörelsen.

Fakta: 

Filmfestivalen Jord

Var: 5 oktober, kl 19, Skandiabiografen i Stockholm. 6 oktober, kl 19, Draken i Göteborg

Filmer: Black ice, Just eat it, All the time in the world, Earthbook.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu