Stockholms Fria

Trädgårdsavfall ska bli biokol

Våren 2016 öppnar Sveriges första anläggning för att framställa biokol i Högdalen. Kolet gör avfall till en resurs, binder koldioxid i marken och skapar klimatpositiv värme.

Stockholm är en av fem städer (av 155 tävlande) som har vunnit innovationstävlingen Mayors challenge. Priset på en miljon euro ligger till grund för Stockholm Biokol, där stadens trädgårdsavfall ska omvandlas till biokol och fjärrvärme.

– Tanken är att Stockholms invånare ska leverera trädgårdsavfall och i utbyte får de en påse biokol. Både privatpersoner och offentliga aktörer är målgrupp för projektet, säger Mattias Gustafsson, ordförande för branschföreningen Biokol Sverige.

Biokol kan bildas av olika sorters organiskt avfall, allt ifrån industrier till matrester. Men i det här fallet handlar det om förkolnat trädgårdsavfall.

– Det används som jordförbättrare. Kolen är ihålig som en svamp och kan lagra växtnäring, så växten kan hämta näringen när den behöver den, säger Mattias Gustafsson.

Kol ökar mullhalten i marken och hindrar växtnäringen från att läcka ut i grundvattnet. Dessutom är det ett bra sätt att behålla koldioxid i marken, eftersom biokol bryts ned långsamt. Marken innehåller normalt mer koldioxid än atmosfären så genom att använda biokol kan vi transformera koldioxid från atmosfären till att bindas i jordmassan.

Hur effektivt biokol är beror på olika faktorer som vilket klimat det är och kvaliteten på jorden från början, enligt Edith Hammer, professor i biologi vid Lunds universitet.

– Det finns inte så långtgående empiriska studier för hur effektiv klimatpåverkan det har, men de beräkningar som finns visar ett lovande resultat. Bland annat från Amazonas och Västafrika, där biokol har funnits i jorden i flera tusen år på vissa ställen, säger hon.

Biokolanläggningar finns redan, men det här systemet där folk lämnar in sitt avfall och får biokol tillbaka kommer Stockholm att vara först i världen med. Förutom biokol ska fjärrvärme produceras. Tanken är att kunna producera ungefär 1500 ton biokol per år och fjärrvärme till cirka 400 lägenheter.

– Man har alltid pratat om klimatneutral värme, men kolet har så stabil struktur att det producerar klimatpositiv värme, det till och med minskar koldioxidhalten i luften. Det är väldigt unikt att använda biokol i urban miljö på det här sättet, säger Mattias Gustavsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu