• Ylva Lindh och Anna-Karin Larsson från föreningen Feministiska Juriststudenter har inte bara upplevt brister under civilrättskursen ? det normkritiska perspektivet saknas på hela utbildningen.
Göteborgs Fria

Utbildningen brister i normkritik

Kurser på juristutbildningen i Göteborg speglar inte verkligheten. Författare till kurslitteratur och personer i övningsmaterial är nästan alla män. Enligt föreningen Femjur, som gjort granskningen, saknas normkritiska perspektiv på hela utbildningen.

När studenter på juristprogrammet i våras läste en kurs i civilrätt märkte de snabbt att könsfördelningen i textmaterialet var ojämn. Föreningen Feministiska juriststudenter, Femjur, granskade allt material på kursen och kontaktade de ansvariga, men när de inte fick någon respons offentliggjorde de rapporten.

Textmaterialet som användes under kursen hade författats av 16 män och 3 kvinnor. I kursens första delmoment var bara åtta av 161 personer i övningsmaterialet kvinnor. Av de 225 personer som förekom hade bara 2 namn som inte var nordiskt klingande.

Men civilrättskursen är inte den enda som Femjur kritiserar.

– Vi kände en frustration redan från början av utbildningen. När vi läste om sexualbrott och det helt saknade ett genusperspektiv tyckte vi att det var väldigt allvarligt, säger Anna-Karin Larsson som för ett år sedan var med och startade Femjur i Göteborg.

Genom att granska utbildningen och anordna föreläsningar för att komplettera undervisningen tror Femjur att de kan förändra.

– Vi vill ha ett samarbete med institutionen och förändra hur utbildningen ser ut. Den brister i frågor om feminism och normkritik, säger Ylva Lindh som också är medlem i Femjur.

Femjur menar att det normkritiska perspektivet saknas på hela utbildningen, och att det påverkar de studenter som läser den.

– Vi ska jobba med människor. Alla är inte vita heterosexuella män, men det är ändå de som skriver alla våra böcker och som finns i alla övningsfrågor. Det tycker vi är problematiskt, säger Ylva Lindh.

Torbjörn Odlöw ansvarar för utbildningsfrågor på juridiska institutionen och undervisar i civilrätt. Han menar att det inte har varit ett medvetet val att ha en övervägande mängd män i textmaterialet, och han är glad att Femjur har granskat kursen.

– Man har återanvänt gamla övningsfrågor och ingen har kollat över det här förrän nu. Det är strålande att Femjur har gjort det, säger han.

På institutionen har det redan börjat spånas på idéer för hur en förändring ska nås.

– Uppenbarligen finns det ett mönster i utbildningen som vi inte vill ha. Vi har reproducerat gamla normer. Nu har vi ett spännande arbete framför oss, säger Torbjörn Odlöw.

Femjur är inte den enda föreningen på universiteten i Göteborg som arbetar med normkritik. I morgon, lördag, hålls ett panelsamtal på Feministiskt forum där Femjur tillsammans med GU Feministerna och Genusgruppen Chalmers arkitektur ska prata om varför de behövs på sina institutioner.

– Vi vill visa att vi finns. Det kanske finns studenter på andra ställen som tänker att de också behöver en normkritisk förening. Det är skönt att det finns fler som oss, men läskigt att samma problem finns överallt, säger Anna-Karin Larsson.

Fakta: 

Föreningen Feministiska juriststudenter finns även på Uppsala universitet och Lunds universitet.

Panelsamtalet på Feministiskt forum hålls i morgon, lördag, klockan 17.30 på Frilagret.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Försöksdjuren som fortfarande lider

På försöksdjurens dag uppmärksammas djuren på forskningslaboratorier världen över ­– bland annat på Göteborgs universitet och Astra Zeneca i Mölndal.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu