• De sektorer som har högst andel deltidsanställda är detaljhandeln (69 procent), vård och omsorg (58 procent), sociala tjänster som hemtjänst mm (58 procent), restaurang (54 procent) och hotell (52 procent).
Fria Tidningen

Många arbetarkvinnor tvingas arbeta deltid

Fler arbetare än tjänstemän arbetar deltid och tvingas dessutom oftare till det för att det saknas heltidsarbete, visar en ny LO-rapport. Värst är det för kvinnliga arbetare, där över hälften är deltidsanställda.

Drygt en miljon av landets fyra miljoner anställda jobbar deltid. Men det är stor skillnad mellan olika grupper beroende på klass, kön, ålder, vart man bor och vilken sektor man tillhör, visar LO:s årliga arbetstidsrapport. Bland arbetare jobbar till exempel 33 procent deltid vilket kan jämföras med 21 procent bland tjänstemän. Skillnaden är enligt rapporten den högsta som har uppmätts. Samtidigt tvingas arbetarna oftare arbeta deltid för att det saknas heltidsjobb medan tjänstemännen gör det för att de själva vill det.

Det som däremot inte skiljer sig mellan de båda grupperna är att det är kvinnorna som arbetar mest deltid. Bland kvinnliga arbetare är 53 procent deltidsanställda jämfört med 17 procent av de manliga arbetarna. Motsvarande siffror bland tjänstemännen är 30 procent bland kvinnorna och 11 procent bland männen. Bland samtliga anställda är 38 procent av kvinnorna deltidsanställda jämfört med 13 procent av männen och räknat i antal personer finns de flesta deltidsanställda inom den kvinnodominerade sektorn vård och omsorg.

– Det är djupt orättvist att arbetarkvinnor, som ofta har jobb med låga löner, inte ska kunna få ett heltidsarbete med en hel lön. Sverige kan bättre, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, i ett pressmeddelande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu