Miljösnack med framtidstro | Fria.Nu
  • Hanna Hesselman och Ahmed Al-Qassam gör Miljöpodden ihop. Första avsnittet har premiär på tisdag.
Skånes Fria

Miljösnack med framtidstro

När vi pratar miljö blir det ofta svårt, deppigt och jobbigt, menar gänget bakom Miljöpodden. Därför vill de göra en podd som tar upp aktuella miljöfrågor på ett konkret, enkelt sätt – och framförallt med hopp.

I det första avsnittet av podden som släpps 6 oktober berättar Morgan Curtis och Garett Blad om sin resa till höstens klimattoppmöte Cop 21 i Paris.

– De cyklar hela vägen från USA, träffar människor som mobiliserar för en rättvis omställning och berättar historierna vidare, säger Ahmed Al-Qassam.

Det liknar även Miljöpoddens idé – att sprida exempel på hur det går att förändra våra liv och samhällen till mer miljömässigt hållbara.

AHmed Al-Qassam fick idén att göra en podd tillsammans med en klasskompis på Malmöhögskola. Tillsammans med Hanna Hesselman och Sandra Therese Rystad Hedlund genomför han nu idén under deras praktikperiod på Miljövetarprogrammet.

– Vi har planerat en första säsong på mellan 8–10 avsnitt, säger Hanna Hesselman.

Teman som tas upp är bland annat gräsrotsaktivism, permakultur, energipolitik och miljöpsykologi.

Miljöfrågorna i dag skär igenom hela samhället, menar Miljöpodden.

– Det handlar om naturen liksom social orättvisa när vi skapar klimatflyktingar eller dumpar vårt avfall i fattigare länder, säger Hanna Hesselman.

Kunskapen om de problem som kommer med hur vi människor påverkar miljön finns i dag. Ändå är det främmande för många att ställa om sina liv.

– Jag är intresserad av den psykologiska aspekten och hur vi kan skapa en brygga mellan värderingar och handlingar, säger Ahmed Al-Qassam.

Hanna Hesselman tror att det handlar om en bekvämlighet och att det är svårt att förändra invanda mönster.

– Jag vet vad mina val leder till, ändå gör jag ju inte alltid det bästa för miljön.

Med podden hoppas de starta just sådana diskussioner om hur det går att förhålla sig till miljön och att våra handlingar får konsekvenser för den. De har bjudit in gäster som har olika ståndpunkter för att fler ska kunna känna igen sig.

– Vi vill också locka de som är kritiska och inte bara göra något för de som håller med oss, säger Ahmed Al-Qassam.

Med poddformatet hoppas de kunna skapa en vardagsrumsstämmning med avslappnade samtal. Gästerna som dyker upp är från olika delar av Sverige. Planen är också att åka till klimattoppmötet i Paris, Cop 21, i slutet av november för att följa vad som händer både innanför och utanför förhandlingsrummen.

– Det kunde kanske vara så att vi miljövetare är väldigt deppiga i och med all kunskap vi har om vad som händer med miljön, men för mig är det inte så. Jag har jättemycket hopp, säger Ahmed Al-Qassam.

För Hanna Hesselman har arbetet med podden gett henne just det hon hoppas att lyssnarna ska uppleva.

– Jag har upptäckt hur många det finns som faktiskt gör något för miljön på olika sätt och det har varit superroligt.

Fakta: 

Miljöpodden

Den 2 oktober har Miljöpodden releasefest på Söder om Småland, Claesgatan 8 i Malmö, kl 20. Första avsnittet publiceras 6 oktober på itunes och podcaster.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Det är en fröjd att se dem leka”

När Sveriges sista pälsuppfödning med chinchillor stängdes hösten 2014 fanns det hundratals djur som behövde nya hem. Henrik Lysell är en av de som adopterat chinchillor som tidigare levde på pälsfarmen.

Landets Fria

Mötet med människans inre plats

Relationen till platsen är ett centralt tema när Karim Rasheds debutmanus I came to see you har premiär på Malmö stadsteater.

Skånes Fria

Makthavare, det är dags att vakna

”Jag är rädd för att vågen av medmänsklighet som sköljer över oss är en trend som kommer att upphöra”, skriver Anna Valsamidis i sin krönika.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu