”Vi har alla ett ansvar att reagera och agera” | Fria.Nu

Fördjupning


Malin Gustafsson
  • ”Mobbning sätter otroliga spår. Jag måste fortfarande stanna upp och intala mig själv att bara för att jag misslyckades med något betyder inte det att jag är misslyckad”, säger Lisa Bengtsson.
Fria.Nu

”Vi har alla ett ansvar att reagera och agera”

Lisa Bengtsson arbetar med att sprida information och kunskap om mobbning. Grunden för hennes engagemang är hennes egen erfarenhet av att bli mobbad.

När Lisa Bengtsson började högstadiet hände något. Hennes bästa kompis började umgås med andra vänner och snabbt bröt helvetet loss.

– Det eskalerade mer och mer. Till en början var det psykiska hot och verbala hån, men sedan blev det även fysiska påhopp. Jag fick könsord skrivna på mina kläder och jag blev sparkad i ryggen vilket jag lever med än i dag i form av en ryggskada. För mig är det en påminnelse, det sitter kvar mycket psykiskt men även fysiskt, säger Lisa Bengtsson.

Hennes självförtroende blev allt sämre, hon började skolka och kände sig totalt misslyckad. För att dämpa sin ångest började hon skada sig själv på olika sätt. Det självskadebeteende hon utvecklade ser hon i dag som ett rop på hjälp.

– Men då upplevde jag det bara som att ingen såg mig. Allt negativt jag fick höra om mig själv flera gånger om dagen började jag själv tro på.

När hon var 17 år träffade hon sin nuvarande man. Hon säger att hade det inte varit för honom hade hon inte levt i dag. Nu är hon själv mamma till tre barn, bosatt i Grimslöv utanför Växjö och beteendevetare. För drygt två år sedan startade hon sitt företag Mobbning – nej tack! där hon riktar sig till vuxna för att prata om mobbning gentemot barn och unga.

– Vi måste våga tala om den psykiska ohälsan och lära oss att prata med våra barn. Det är otroligt viktigt att ta sig tid för sina barn, lyssna på dem och ha en öppen dialog. Det är enkelt, men samtidigt väldigt svårt i vårt stressade samhälle.

Genom att prata om olikheter och svårigheter i vårt samhälle tror Lisa Bengtsson att mobbning kan förebyggas.

– Det är viktigt att vi föräldrar och även inom skolan pratar om vad exempelvis fattigdom eller missbruk betyder och lära ut att alla är lika mycket värda oavsett. Sedan har vi alla vuxna ett ansvar att reagera och agera.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu