• "Vi ska göra Grekland till en bättre plats för de svaga och utsatta", sa Syrizaledaren Alexis Tsipras i sitt segertal på söndagskvällen.
  • Syriza-anhängare firade på gatorna i Aten på söndagskvällen.
  • Gyllene grynings ledare Nikos Michaloliakos hälsar anhängare vid ett valmöte i förra veckan.
Fria Tidningen

Syriza får förnyat förtroende i Grekland

Vänsterkoalitionen Syriza får förnyat förtroende att leda Grekland efter söndagens nyval. Men valdeltagandet var rekordlågt och nynazistiska Gyllene gryning befäster sin position som tredje största parti.

Den regerande vänsterkoalitionen Syriza vann söndagens nyval med oväntad stor marginal över den främste utmanaren, konservativa Ny demokrati. Med 35,5 procent av rösterna lyckas dock inte Syriza få egen majoritet utan tvingas återigen bilda en regeringskoalition. Syriza väljer att fortsätta ingå en ohelig allians med högerpopulistiska Oberoende grekerna vilket ger dem en knappt majoritet med 155 av de 300 mandaten i parlamentet.

Inför valet trodde de flesta bedömare att väljarna skulle straffa Syriza för att partiet gått tillbaka på sitt löfte om att motsätta sig nedskärningskraven från den så kallade trojkan (EU, Internationella valutafonden, IMF, och Europeiska centralbanken, ECB).

Att partiet dessutom drabbats av en intern splittring väntades minska stödet ytterligare. Men utbrytarpartiet Folklig enighet lyckades inte utnyttja missnöjesvågen efter att Syrizas u-sväng i somras och hamnade blott 0,3 procentenheter under treprocentsspärren.

– Detta är en seger för folket och för de som drömmer om en bättre morgondag, sa Syrizas partiledare Alexis Tsipras till jublande Syriza-anhängarna i Aten när segern var i hamn sent på söndagskvällen.

– Vi har fått ett tydligt mandat att bekämpa den utbredda korruptionen och nepotismen. Vi ska göra Grekland till en bättre plats för de svaga och utsatta, lovade Tsipiras.

Men med en ekonomi i botten och nya tuffa nedskärningskrav från trojkan är utmaningarna som Syriza står inför enorma. Det rekordlåga valdeltagandet på 56 procent kastar också en lång skugga över segern och tyder på att grekerna – som har gått till valurnorna sju gånger sedan 2009, varav tre gånger bara i år – är valtrötta och desillusionerade med politiken.

Samtidigt lyckas nynazistiska Gyllene gryning – trots en rad skandaler och pågående rättsfall om organiserad kriminalitet – befästa sin plats som landets tredje största parti. Partiet, som tog sig in i parlamentet år 2012 tack vare en ökad främlingsfientlighet till följd av den ekonomiska krisen, ökade aningen till 7 procent av rösterna vilket ger partiet ytterligare ett mandat i parlamentet.

Gyllene gryning har framförallt lyckats dra fler röster på de grekiska öarna närmast Turkiet som har ställts inför stora utmaningar till följd av sommarens stora flyktingvåg från Mellanöstern.

– De östra öarna har en stor andel arga väljare som menar att flyktingvågen har drabbat dem hårt ekonomiskt eftersom det har lett till minskad turism, säger George Pagoulatos från handelsuniversitetet i Aten till tidningen Ekathimerini.

– Om EU misslyckas med att integrera migranterna så kommer det att leda att de främlingsfientliga och högerextrema partierna i Europa fortsätter att växa, säger han.

Fakta: 

Grekiska nyvalet

Efter blott åtta månader vid makten avgick Greklands premiärminister Alexis Tsipras (Syriza) i augusti och kallade till nyval. Tsipras ville söka nytt förtroende från folket efter att partiet gått med på tuffa villkor som ett krav för ett tredje stödpaket på 86 miljarder euro från EU.

Syriza (vänsterkoalition): 35,5 procent, 145 mandat (-4 från förra valet i januari 2015)

Ny demokrati (konservativa): 28,1 procent, 75 (-1)

Gyllene gryning (nynazister): 7 procent, 18 (+1)

Demokratisk koalition (socialdemokrater): 6,3 procent, 17 (+4)

KKE (kommunister): 5,5 procent, 15 (+-0)

Potami (center-vänster): 4,1 procent, 11 (-6)

Oberoende greker (högerpopulister): 3,7 procent, 10 (-3)

Centerunionen (center-höger): 3,4 procent, 9 (+9)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vi har fått en ekonomisk diktatur”

Efter flera dagars förhandlingar fick Grekland till slut en ny regering. Den blocköverskridande koalitionen, som har i främsta uppgift att genomföra kraftiga nedskärningar, möttes av lovord av landets tidningar och från EU-ledarna. Men bland det grekiska folket är missnöjet stort. ”Jag växte upp under en diktatur, nu kommer jag dö under en annan”, säger Maria Kourakis till Fria tidningen på plats i Aten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu