• Efter sju år som kommunstyrelsens ordförande, och 12 år som kommunalråd, lämnar Anneli Hulthén sitt uppdrag i januari.
Göteborgs Fria

”Göteborg skulle tjäna på att lämna vissa saker bakom sig”

I går kom beskedet att Anneli Hulthén (S) slutar i januari. Det blev sju år som kommunstyrelsens ordförande, i ett Göteborg som varit delat på många sätt.

Varför har du bestämt dig för att sluta nu?

– Jag bestämde mig inte här och nu, det är en tanke som har funnits med mig hela tiden sedan jag sa ja till det här uppdraget. Det är ett uppdrag som är både utsatt och mycket, men också extremt roligt och intressant, och någon gång måste man sluta, säger Anneli Hulthén.

Vad ser du själv som den största utmaningen du har behövt hantera under din tid som kommunstyrelsens ordförande?

– Jag vet inte om jag kan värdera, det har i stort sett varit utmaningar varje vecka. Utmaningen ligger ju i att se till att staden går framåt, att uppfylla de mål som fullmäktige har satt, och försöka se till att det blir någorlunda lugn och ro i organisationen.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är verkligen stolt över att vi har varit med och ändrat attityder i staden, det är en annan stämning när det gäller hbtq-personer. Det finns ett stort engagemang för MR-frågorna, det ser vi inte minst på de manifestationer som har varit. Jag är stolt över att vi har lyft in MR-frågorna i kommunstyrelsen, att vi har haft ett kommunalråd med det ansvaret.

Du skrev själv att det finns jobb kvar att göra innan januari – vad vill du göra tills dess?

– Jag hade inte bara kunnat gå rakt ut genom dörren och lämna det som det är. Det är som när man ska åka på semester, och försöker städa huset eller lägenheten efter sig innan. Det tycker jag tillhör min uppgift.

Vad hoppas du att din efterträdare ska satsa på framåt?

– Det sätter inte den personen, den ska vara lagledare och göra det som fullmäktige bestämmer, och som kommunstyrelsen kompletterar med. Nu är det ju ingen som har egentlig majoritet, och det blir en ännu större utmaning att hitta minsta gemensamma nämnare i Göteborgspolitiken. Jag hoppas, önskar och tror att man kommer att fortsätta jobba med att minska ojämlikheterna i Göteborg.

Finns det någonting som du känner inte är så viktigt, att det här får det vara färidgsnackat om nu?

– Jag tror att Göteborg generellt skulle tjäna på att lämna vissa saker bakom sig, och gå vidare. Det är bara på bollen igen och försöka göra något framåt, vi kan inte stå still. Det finns några exempel, men jag kanske inte ska reta fler Västlänken-motståndare i dag.

Vad kommer du att göra efter januari?

– Det kan jag inte säga ännu, för det vet jag inte ännu.

Fakta: 

Detta händer nu

Vem som efterträder Anneli Hulthén kommer att utses formellt först på Socialdemokraterna i Göteborgs distriktskongress, den 18 januari 2016.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu