Gulfstater kritiseras för stängda gränser | Fria.Nu
  • FN kritiserar Gulfstaterna och Israel för att ta emot för få flyktingar vilket bidrar till att fler försöker ta sig till EU med livet som insats.
Fria Tidningen

Gulfstater kritiseras för stängda gränser

Syriens grannländer har tagit emot miljontals flyktingar och hundratusentals syrier söker sig till Europa samtidigt som flera av Gulfstaterna knappt har tagit emot några flyktingar alls. Nu menar FN att även de rika länderna i regionen måste ta sitt ansvar.

FN:s kommitté för skydd av migrantarbetare skriver i ett uttalande att en rad länder, både i Europa och runt Persiska viken, måste göra mer för att hjälpa dem som tvingats på flykt undan kriget i Syrien.

Länder som Jordanien, Libanon och Turkiet har tagit emot över 3,5 miljoner flyktingar. Detta samtidigt som andra närliggande länder som Israel och Gulfstaterna knappt har tagit emot några av alla dem som har behov av skydd. Demografen Joseph Chamie, som tidigare var chef för FN:s befolkningsfond, menar att det främsta skälet till detta är att flyktingarna befaras ha en politiskt destabiliserande inverkan i länderna.

– Gulfstaterna har välkomnat ett stort antal sydasiater och nordafrikaner som tillfälliga gästarbetare, vilka förväntas återvända hem. Tidigare har Israel accepterat flyktingar, men dessa har i stort sett uteslutande varit judar, säger Joseph Chamie.

De länder vid Persiska viken som förhållit sig passiva till den pågående flyktingkatastrofen är bland andra Saudiarabien, Bahrain, Oman och Qatar. Samtidigt påpekar Internationella migrationsorganisationen, IOM, att Kuwait sedan 2013 stått värd för tre årliga biståndskonferenser med anledning av den humanitära krisen i Syrien. Dessa konferenser har resulterat i att miljardtals dollar har samlats in.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade nyligen att landet är ”mycket litet, utan demografiskt djup”, men framhöll att man vårdat runt 1 000 personer som skadats i kriget i Syrien. Samtidigt påpekade han att landet måste försvara sina gränser mot ”illegala migranter och terrorism”. Just nu bygger Israel ett nytt stängsel mot en del av gränsen mot Jordanien, som kommer att göra det svårare för syriska flyktingar att komma in i landet.

– Vi måste försvara våra gränser, både mot illegala migranter och terrorism, säger Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

FN:s kommitté för skydd av migrantarbetare understryker att de syriska flyktingar som tvingas söka sig till Europa bokstavligen gör detta med livet som insats.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Israel anklagas för människohandel

En hemlig överenskommelse mellan Israel och Uganda och Rwanda leder till att flyktingar strandsätts i länder de inte har någon anknytning till.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu