• Förra årets Smaka framtiden var mycket uppskattad och bjöd bland annat på ansiktsmålning.
  • Tur med vädret är en nödvändighet om man ska sova ute under stjärnorna. Här syns Jane Robertsson och Jessie Watson Brown.
  • Deltagarna i vildmarksupplevelsen sydde alla sina kläder själva. Här syns Jane Robertsson och Jessie Watson Brown.
  • Naturmiddag: Blåbär, nässlor, nässelfrön, grodbladsfrön, kastanjer och hjortfett.
Landets Fria

Vildmarksliv och hållbarhet under Smaka framtiden

Matproduktion och hållbarhet är två viktiga frågor för världen liksom för Södertälje kommun. Den 5–13 september ordnas därför Smaka framtiden. En vecka där maten och miljön står i centrum och där tanken är att skapa eftertanke kring hur människor påverkar jorden.

Smaka framtiden firar sin andra födelsedag i år. Den startade 2014 som Södertäljes form av framtidsvecka, något som arrangeras på flera orter över hela landet. Evenemanget har en liten tvist eftersom maten sätts i fokus. Genom att titta närmare på hur människor äter och hur mat produceras vill arrangörerna väcka tankar om hur matproduktionen inverkar på miljön.

– Just matproduktion har en speciell bakgrund i Södertälje kommun. Det finns många producenter här och det finns en historia att man under lång tid i kommunen har arbetat med lokalproducerad och ekologisk mat, säger arrangören Annika Lykta.

Hon bildar tillsammans med Maria Bergbeck och Magda Kleparska det projektteam som under ett halvår jobbar deltid med att arrangera evenemanget. Syftet med Smaka framtiden är bland annat att belysa initiativ som redan lyfter fram hur människor ska kunna leva mer i balans med naturen och se vilken inverkan vi har på jorden. För även om maten står i centrum under evenemanget så lyfts även andra hållbarhetsfrågor.

– Social hållbarhet kan bland annat handla om hur vi lever tillsammans vilket berör bland annat integration och inkluderingsprojekt. Vi arrangerar till exempel en världspicknick under invigningsdagen ihop med nätverket Tillsammans för Södertälje, som arbetar mot rasism.

Vem som helst, både företag, föreningar och privatpersoner, får arrangera och anmäla en programpunkt där man lyfter fram sitt eget eller andras arbete.

Förra året blev en stor succé med 150 anmälda programpunkter och en av de som deltar i år är föreningen Naturliv som vill lyfta fram hur det är att leva i vildmarken, och vad vi har att lära oss från vårt ursprung för att möta framtidens svårigheter.

Niklas Taliaferro har tillbringat en månad ute i naturen tillsammans med fem andra personer. Gruppen kom tillbaka i slutet av augusti och under sin månad i skogen sov de under stjärnorna, tillverkade sina egna kläder och all mat de åt skaffade de själva i skogen.

– Det var ett fantastiskt projekt och enligt mig en succé. Det är intressant att se hur det är att leva i direkt relation med naturen och hur det påverkar oss, säger han.

Det var inte första gången som medlemmar i föreningen har bott ute i naturen under en längre tid och de har även hållit flera kurser där man kan lära sig hur man överlever i naturen. Alla i gruppen hade vana av att vara ute i naturen och även om detta var första gången som de levde så pass primitivt som de gjorde nu var det inte den största utmaningen.

– Det är de sociala överlevnadskunskaperna som är de svåraste. Det går inte att leva självständigt såsom i vårt samhälle, utan vi är mer eller mindre beroende av varandra. Det kan vara en svår, men mycket givande resa att göra med andra människor i naturen, säger Niklas Taliaferro.

Gruppen gick upp med solen och de började ofta dagen med en vandring för att samla in vildmat som till exempel olika växter, svamp, blåbär och en del fisk.

Eftersom de började dagen mycket tidigare än vad som är vanligt tog de ofta en tupplur mitt på dagen innan de samlade ihop ved och mer mat. En del av dagen ägnades även åt att tillverka saker de behövde, som till exempel korgar.

– Under kvällarna samlades vi och åt tillsammans innan vi tog våra sovskinn och lade oss, säger Niklas Taliaferro.

Han säger att även om dagarna var fyllda med arbete gick allt i ett mycket lugnare tempo än vad som görs i dagens samhälle vilket han tycker var en skön omväxling.

– Att komma tillbaka till det moderna samhället blev en rejäl kulturkrock. Vi reste i några timmar men det var som att åka till andra sidan jorden. Det svåraste är att hantera den känslighet och öppenhet som en får i naturen. Man måste lära sig att kunna stänga av sin känslighet i miljöer med mycket intryck och stress.

Vad hoppas du att besökarna ska få med sig hem efter att ha lyssnat på er under Smaka framtiden?

– Vetskapen om att vi människor är en del av naturen och att vi kan leva i balans med den och oss själva. Vi vill dela med oss av vår resa till att leva i vildmarken, vad vi lärt oss och vad vi snubblat över. Vi hoppas på att få fortsätta denna resa med andra.

Fakta: 

Några föredrag som hålls under Smaka framtiden

IoU Design- från utanförskap till meningsfullt arbete: Om hur utbildningsprogram ger människor på väg in i kriminalitet en möjlighet att komma in i samhället igen.

Vad matar du din hud med?: Möjlighet att tillverka sin egen ekologiska hudolja och man får också insikt om vad det är i produkter som påverkar miljön men även ens egen hud.

Insiktsfullt ledarskap- att bli herre över sin egen (fram)tid: Bli mer klarsynt i din ledarroll och få bättre koll på trender kring motivation.

Må bra med odling: Hur odlandet påverkar ens hälsa och hur man mår när man inte får odla.

Så räddar vi Östersjön!: Fältvandring med fokus på övergödningen av Östersjön och hur en omläggning av jordbruket skulle kunna rädda havet och vår miljö.

Tips på programpunkter under veckan

Fragglar som odlar: Visningar av odlingar som tolv familjer driver och sköter tillsammans, och deras berättelser om hur de har vuxit fram.

Världspicknick på Torekällberget: Packa picknickkorgen och delta i ett knytkalas fullt med mångkultur.

Dansa fritt: Tillfälle att prova på att dansa fritt till inspirerande musik. Kostnad: 50 kronor.

Prova på kör: Prova på att sjunga några timmar tillsammans med kören Voices by Heart.

Skillebyholms Höstmarknad: På den årliga och omtyckta höstmarknaden kan du köpa ekologiska varor och även kvalitetshantverk.

Prova på yoga: Tillfällen hålls både för nybörjare och de som redan testat en eller flera gånger.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny ekoby får 1,6 miljoner

Den planerade R:ekobyn i skånska Röstånga har just fått 1,6 miljoner kronor i Leader-pengar från EU.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu