Akut brist på rent dricksvatten i Syrien | Fria.Nu
Fria Tidningen

Akut brist på rent dricksvatten i Syrien

Månader av vattenbrist förvärras nu av extrem hetta i Syrien. Samtidigt uppger FN:s barnfond Unicef att stridande parter riktar planerade attacker mot vattenkällor i staden Aleppo.

Strider och bombningar har förstört en stor del av Syriens vatteninfrastruktur. Pumpstationer har raserats och vattenledningar sprungit läck, samtidigt som få har möjlighet att laga det som förstörts.

Närmare fem miljoner människor beräknas ha drabbats av vattenbrist under de senaste månaderna och bristen förvärras ytterligare av den värme som råder, med temperaturer på upp emot 40 grader.

I vissa områden har tappkranarna stått torra i över en månads tid. I städer som Aleppo och Damaskus, men även i den sydvästra staden Dera’a, har många familjer tvingnats dricka orenat vatten från grundvattenreserver. Detta är oftast hälsovådligt och ökar riskerna för att drabbas av vattenburna sjukdomar.

Flera av de stridande parterna i Syrien har medvetet förstört vattentillgångar, uppger Unicef, som i ett uttalande fördömer attackerna:

– Tillgång till rent vatten är ett grundläggande behov och en fundamental rättighet. Att förvägra civila detta är ett uppenbart brott mot krigets lagar och något som måste upphöra, säger Unicefs regionchef Peter Salama.

Unicef har med hjälp av tankbilar hjälpt en halv miljon människor med vatten, varav 400 000 i Aleppo. Men organisationens insatser är underfinansierade, och barnfonden uppger att man är i akut behov av 20 miljoner dollar för att kunna hantera vattenkrisen bara i Aleppo och Damaskus.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu