• Både KD:s förste vice ordförande Jakob Forssmed (t v) och andre vice ordförande Emma Henriksson (t h) ska ha gått emot partiledaren Ebba Busch Thor (mitten) och reserverat sig mot beslutet om Nato-medlemskap.
Fria Tidningen

C och KD svänger om Nato-medlemskap

Centerpartiet och Kristdemokraterna svänger om Nato och partiernas styrelser vill ansöka om medlemskap. Men det finns kritiker inom båda partierna.

Centerpartiet har tidigare varit skeptiskt till att gå med i försvarsalliansen Nato men kan nu komma att ändra sig. I veckan förslog partistyrelsen att partiet bör ändra inställning och söka medlemskap i Nato.

– Vi har vid tidigare stämmor konstaterat att Sveriges säkerhet stärks i samarbete med andra och löpande förordat att samarbetet med Nato ska fördjupas. Därför är det här en logisk utveckling, säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson i ett uttalande.

Om en månad ska partistämman ta ställning till förslaget. Men det finns kritiker inom partiet och några i partistyrelsen reserverade sig emot förslaget, bland annat Mattias Karlsson som är distriktsordförande för Centerpartiet Västerbotten.

– Jag anser att ett svenskt Nato-medlemskap riskerar att öka snarare än minska spänningen runt Östersjön. Därför tycker jag att det i nuläget är fel med ett medlemskap! säger han i ett uttalande.

Även Kristdemokraternas partistyrelse föreslår att partiets riksting i oktober ska ta ställning för ett svenskt Nato-medlemskap. Men även inom KD finns en intern spricka och enligt uppgifter till SR Ekot ska omröstningen i partistyrelsen ha varit mycket jämn och en rad tunga företrädare, som vill stå fast vid partiets nuvarande linje att förutsättningslöst utreda för- och nackdelar med ett medlemskap, gick emot den nyvalda partiledaren Ebba Busch Thor.

Om KD och C röstar ja till partistyrelsen förslag innebär det att de fyra allianspartierna är eniga om svenskt Nato-medlemskap.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu