Mysig tågromantik som charmar | Fria.Nu
  • Amanda (Lina Sundén) har planerat ett tal som hon ska hålla till brudgummen, om hur mycket han har sårat henne.
Skånes Fria

Mysig tågromantik som charmar

Malmöfilmaren Drazen Kuljanins långfilmsdebut är en sockersöt historia med fina skådespelarinsatser. Men mest sticker den ut för att den går på räls.

Alla som har åkt snälltåget mellan Malmö och Stockholm känner igen sig väl i miljön i Drazen Kuljanins film. Det är nämligen där Hur man stoppar ett bröllop är inspelad, till nittionio procent. Så gott som alla scener spelades in under loppet av en resa, i en av de små kupéerna med träpanel som för tankarna till en annan tid. Handlingen är också tidlös. Två personer möts på ett tåg. Det börjar dåligt, Amanda (Lina Sundén) sitter och sover och väcks av Philip (Christian Ehrnstén) som vill ha sin plats eftersom han mår illa om han åker baklänges. Det gör Amanda också. Stämningen är inte på topp. Men genom att lirka fram ett lite udda samtal smälter snart isen och det visar sig att de är på väg till samma bröllop. Ett bröllop som båda vill stoppa. Den ena för att själv få rida iväg med bruden i solnedgången och den andra för att brudgummen är ond och elak och har sårat henne mer än någon annan. De utbyter planer, tårar och Jägermeister och vips så har en gnista tänts.

Storyn är klassisk och enkel och det skulle kunna kännas klyschigt och förutsägbart. Men skådespelarna gör fina prestationer och en till stor del improviserad dialog gör att det aldrig blir tråkigt att följa de två inklämda där i kupén, station efter station. Det är bara när de berättar om sina relationer till bruden respektive brudgummen som det blir lite för mycket romantisk snyftfilm av det hela. Känslorna de beskriver går inte igenom duken.

Filmens behållning är helt klart det annorlunda att den är inspelad på den här lilla ytan under drygt fem timmar, något som den också har fått mycket uppmärksamhet för. Filmarbetet av Anna Patarakina och Drazen Kuljanin är skickligt genomfört. Vinterljuset strilar in vackert genom fönstret och att vi befinner oss på ett skakigt tåg märks knappt alls. Genom att variera vinklar och in- och utzoomningar får de en att glömma bort det begränsade utrymmet.

Under pressvisningen på Folkets bio Panora sa Drazen Kuljanin att tåget blev försenat under inspelningen, och sedan försökte köra ikapp den förlorade tiden. Det gjorde att de sista scenerna fick filmas under extra mycket tidspress. Att ha med förseningsutropet hade tillfört extra krydda och igenkänningsfaktor till publiken.

Filmen visas runt om i Skåne under september och oktober genom Cine Skåne, och kommer även visas en del internationellt. I oktober förra året fick filmen pris för bästa film vid internationella filmfestivalen i Warszawa och senare i höst ska den öppna en festival i Glasgow. Det talas också om att en turkisk remake är på gång. Kanske kommer vi att se en hel våg av filmer som spelas in på tåg framöver.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Mardrömmar kan innehålla öppningar”

Lillebrors fantastiska mardröm är en illustrerad berättelse där mardrömmen lyfts fram som något skrämmande, men också som en möjlighet att skapa en annan värld.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu