Stort utbud av vegetariska matkassar | Fria.Nu
Stockholms Fria

Stort utbud av vegetariska matkassar

Allt fler väljer att avstå kött och intresset för vegetarisk mat har under de senaste åren ökat. I Stockholm finns i dag en uppsjö av alternativ för den som vill äta vegetariskt och dessutom få det hemlevererat till dörren. Numer finns kassar med veganmat och kassar som erbjuder enbart ekologiska alternativ. Anneli Bylund är hållbarhetsstrateg och dietist på Coop.

Hon tycker matkassar är ett bra sätt för den som vill pröva att till exempel äta mer vegetarisk.

– Det kan vara ett roligt sätt att närma sig mer vegetarisk mat i familjen. Man kanske har ätit vegetariskt på lunchen, men inte vågat eller orkat komma igång med det hemma, säger hon.

I Stockholmsområdet finns sex företag som erbjuder vegetariska matkassar, visar den sammanställning som SFT har gjort. De flesta erbjuder 3-4 middagar för fyra personer och priserna sträcker sig från 449 kronor hos City Gross till 789 kronor hos Ecoviva. Anneli Bylund tycker att nästan alla matkassar har hälsosam och varierad mat.

– Framför allt är det mycket grönsaker som många annars glömmer eller inte tycker att de har tid med. Många recept innehåller dessutom baljväxter som är bra protein som ger bra mättnad och innehåller många viktiga näringsämnen.

Hon upplever att de flesta recepten i matkassarna är väl tilltagna. Många får en portion över. Men hon tror inte att det bidrar till något onödig svinn, då många äter den överblivna portionen till lunch dagen efter. Generellt tror Anneli Bylund att matsvinnet minskar bland de som köper matkassar.

– När det gäller färska varor så är det uträknat rätt så väl att man använder upp det mesta, säger hon.

Årstiderna är ett av företagen som erbjuder vegetariska kassar, där recepten är hundra procent ekologiska och utformade efter säsongen.

– Det är av både hälsosamma och ideologiska skäl. Vi vet att ekologiskt är bättre för de som arbetar. Det finns till exempel plantager med annanas som inte är ekologisk där de anställda måste sluta arbeta efter 3–4 år för att det kommit kontakt med så mycket gifter, säger Margareta Kingham, marknadsansvarig på Årstiderna.

Företaget köper sin mat från bönder i olika delar av Europa. Men den importerade maten transporteras aldrig med flyg. Istället är det båt och lastbil som gäller. Ett syfte är att få hela familjen intresserad av vegetarisk matlagning, bland annat levereras maten i en låda av trä, som kan vändas upp och ner och bli en perfekt arbetsbänk för en 4-åring.

– Vi vill gärna bidra till trevlig stämning i samband med matlagningen och hoppas att hela familjen deltar, säger Margareta Kingham.

Men alla som har träffat 4-åringar vet många av dem inte är så pigga på att pröva ny mat. Vad tycker barnen om maten i era matlådor?

– Jag har själv tre barn. Du kan aldrig välja hur mycket ett barn äter. Men du kan välja vad du introducerar. Om du introducerar nya smaker dag efter dag så blir ditt barn med öppet för nya maträtter än om du bara lagar spaghetti och köttfärssås varje dag.

Fakta: 

VEGOKASSAR I STAN:

LINAS MATKASSE

Linas vegetariska kasse

3 middagar

4 personer

Ord.pris 599 kronor

MIDDAGSFRID

Minst 25 % ekologiskt

Vegokasse

3 middagar

4 personer

Ord.pris 645 kronor

ECOVIVA

Ekologisk vegetarisk matkasse

90 % ekologiska produkter

4 middagar

4 personer

789 kronor

ÅRSTIDERNA

Vegetarisk matkasse (100 procent ekologiskt)

100 % ekologiska produkter

3 middagar

4 personer

640 kronor

CITY GROSS

Vegetarisk kasse

3 middagar

4 personer

449 kronor

GRÖNA KASSEN

90 % ekologiska produkter

3 middagar

4 personer

695 kronor

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu