Ingen lön vid regn vanligt bland sommarjobbare | Fria.Nu
  • LO har den här sommaren märkt av en tredubbling av antalet unga som ringer in till deras hjälptelefon för att de råkat ut för så kallade ”solavtal”.
Stockholms Fria

Ingen lön vid regn vanligt bland sommarjobbare

LO-facket har besökt unga sommarjobbare i länet för att informera om deras rättigheter. Ett vanligt problem är så kallade ”solavtal”, där man blir utan lön vid dåligt väder. Arbetsgivarna vet inte att de bryter mot lagen, säger Pierre Skoogh, kampanjledare för Facket på sommarjobbet.

Sedan tjugo år tillbaka ordnar LO-distriktet i Stockholms län en sommarkampanj. Under fem sommarveckor har över trettio unga fackliga företrädare från sju förbundsavdelningar besökt Stockholms sommarjobbare för att informera dem om rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden.

– Mycket av vårt arbete blir att förklara kollektivavtalets värde och att det är fackföreningen som förhandlar det. Lite kortfattat hur den svenska modellen funkar, säger Pierre Skoogh, kampanjledare för Facket på sommarjobbet.

Brist på anställningsavtal har varit det vanligaste problemet på arbetsplatserna som kampanjen besökt i år. Många har även fått så kallade ”solavtal”, där arbetsgivaren låter den anställda gå hem utan lön de dagar det är dåligt väder. LO har den här sommaren märkt av en tredubbling av antalet unga som ringer in till deras hjälptelefon för att de råkat ut för detta.

– Har man blivit lovad ett arbetspass men får gå hem har man fortfarande rätt till lön. Väldigt många av arbetsgivarna vet inte att de bryter mot lagen genom att göra så, säger Pierre Skoogh.

Två av dem som har fått besök av facket på sitt sommarjobb är nittonåringarna Jessica Castope och Rebecca Cross, som sommarjobbar på Mediabox i Björkhagen, en verksamhet som hjälper människor med psykiska besvär med sysselsättning. Ingen av dem har haft problem på sitt sommarjobb, men de är ändå nöjda med fackets besök.

Visste ni något om vad facket är innan?

– Nej, det här är nytt för mig. Jag har fått lära mig mycket om hur man gör med lönen och så om det blir problem. I framtiden kan det vara bra att få hjälp av facket, säger Jessica Castope.

– Ja, jag gjorde ett arbete om arbetare i skolan. Det som var nytt för mig var ju vad man ska tänka på som sommarjobbare, hur anställningsavtal funkar och vilka rättigheter man har, säger Rebecca Cross.

Tipset som LO ger till sommarjobbarna är att försöka få så mycket som möjligt på papper. Anställningsavtal, anställningsbevis, schema och lönebesked.

Och de som har blivit lurade kan alltid ringa till hjälptelefonen.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu