Hon vill göra fler röster hörda i Asylstafetten | Fria.Nu
  • Maram Saad vill att kvinnor och hbtqia-personer ska höras mer i Asylstafetten - som avgår från Malmö på lördag.
Skånes Fria

Hon vill göra fler röster hörda i Asylstafetten

Det är dags att fler röster får höras i asylrättsrörelsen, tycker Maram Saad. I år startar hon ett feministiskt hbtqia-block i Asylstafetten.

Maram Saad gick från Malmö till Stockholm i den första Asylstafetten för två år sedan. Då var hon en av två asylsökande kvinnor som deltog. Och - vad hon vet - den enda hbtqia-personen.

– Det kändes konstigt, jag saknade verkligen andra kvinnor och hbtqia-personer. Jag vet ju att de finns. Jag snackade om det med några vänner och vi kom på den här idén.

Nu får Asylstafetten 2015, som startar på lördag från Malmö, ett feministiskt hbtqia-block.

– Det är samma sak i asylrättsrörelsen som överallt annars: att heteromän har makten. Jag vill att kvinnor och hbtqia-personer som är i asylprocessen ska få sina röster och historier hörda. Alla papperslösa har det såklart svårt, men vi måste kämpa extra mycket, dels på grund av asylprocessen och dels på grund av det patriarkala samhälle vi lever i, säger Maram Saad.

Maram Saad vill se en tydligare koppling mellan asylrättsrörelsen och antikapitalism, feminism och hbtq-kamp.

– Asylstafetten vill se en humanare flyktingpolitik, men för mig handlar det inte om att göra den humanare. Jag vill ta bort den helt. Nu handlar det om att berätta sin historia för Migrationsverket, och den som har haft det värst får stanna. Varför ska vi ens behöva berätta våra historier när andra som bor i Europa inte behöver göra det? Jag vill att systemet ska försvinna helt.

Fakta: 

Feministiska Asylstafetten-hbtqia

Är ett fristående block i årets upplaga av Asylstafetten. Samling lördag 15 augusti klockan 11 vid Värnhemstorget i Malmö och slutmålet är förvaret i Åstorp. Läs mer på Facebook-gruppen Feministiska Asylstafetten - hbtqia.

Annons

Rekommenderade artiklar

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu