Avrättningar i Iran ökar lavinartat | Fria.Nu
  • En man förs till sin avrättning i staden Nour i norra Iran. Hittills i år har 694 personer avrättats i Iran – en ökning jämfört med förra året.
  • Nina Nazanin Karlsson lämnade Iran 1993 och arbetar nu på Iransk-svenska föreningen i Malmö.
Fria Tidningen

Avrättningar i Iran ökar lavinartat

En ny rapport från Amnesty visar att Iran avrättar allt fler. – Motståndet mot regimen ökar, säger Nina Nazanin Karlsson, vid Iransk-svenska föreningen.

Nästan 700 personer har avrättats det senaste halvåret i år i Iran. Det är en uppgång i antalet avrättningar av aldrig tidigare skådat slag, skriver Amnesty International.

Majoriteten av de som dömts till döden har varit dömda för drogrelaterade brott, något som det är obligatoriskt dödsstraff för. Men enligt Nina Nazanin Karlsson vid Iransk svenska föreningen i Malmö är informationen kring brotten missvisande. Många av de narkotikadömda är i själva verket politiska fångar.

– En stor del av de som fängslas och avrättas är politiskt aktiva. Man sätter en stämpel på dem att de har smugglat droger, men i själva verket handlar det om annat.

Hon menar att en möjlig orsak till den kraftiga ökningen av avrättningar beror på ett ökat politiskt motstånd.

– Revolutionen bland ungdomar håller på att växa sig stark. En ny generation har hunnit bli stor och tack vare internet kan de läsa om andra länder och förhållanden. De vill ha sina rättigheter och gör uppror på olika sätt.

På sistone har till exempel unga tjejer drivit kampanjer i sociala medier där de tagit av sig slöjan och fotat sig själva, eller klippt av sig håret och klätt sig i ”killkläder” och gått på fotbollsmatch (som är förbjudet för kvinnor), berättar Nina Nazanin Karlsson.

– De här personerna blir ofta gripna och dömda till pisksstraff och familjen till enorma böter.

Enligt officiella siffror och Amnestys egna rapporter motsvarar nu antalet avrättningar fler än tre om dagen. De faktiska avrättningarna är troligen många fler.

– Mörkertalet är jättestort. Det är dessutom så att många fängslade är sjuka och vägras tillgång till vård, när de dör så rapporteras det som en ”naturlig död”, säger Nina Nazanin Karlsson.

– Jag tror inte att omvärlden vill göra något, annars hade man redan satt hårt mot hårt och till exempel avslutat handelsavtal. Men det här är inte en fråga om mänskliga rättigheter utan om export och import – vem skulle man handla olja av om man säger upp avtalen med Iran?

– Både politiker och privatpersoner måste våga höja sina röster mot Iran, precis som när Margot Wallström vågade höja rösten och fördöma Saudiarabien säger Nina Nazanin Karlsson.

– Motståndet har blivit starkare och samtidigt pågår interna strider mellan olika ledare. Det här kommer bara bli värre.

Fakta: 

Dödsstraff i världen

De flesta avrättningar genomförs i Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och USA, där Kina avrättar fler personer än alla andra länder tillsammans.

Under 2014 genomfördes dödsstraff i 22 länder i världen, samma antal som under 2013.

Det finns inget generellt förbud mot dödsstraff i folkrätten, men ett antal begränsningar, som att dödsstraff endast får utdömas för ”brott som omfattar uppsåtligt dödande” finns. Iran bryter mot flera av dessa begränsningar.

Källa: Amnesty

Annons

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu