Göteborgs spårvägar svarar: ”Man måste gilla spårvagnar” | Fria.Nu
  • ”I år kommer du upptäcka ganska kvickt att pristagaren är en människa med relativt hög ålder som inte förändrar den nuvarande bilden nämnvärt”, kommenterar Endrick Schubert årets pristagare som offentliggörs på torsdag.
Göteborgs Fria

Göteborgs spårvägar svarar: ”Man måste gilla spårvagnar”

När GFT frågar Endrick Schubert (S), ordförande för Göteborgs spårvägar och en av dem som utser kulturpristagarna, får vi något oväntade svar.

Först säger Endrick Schubert att att han tror att könsfördelningen har blivit bättre de senaste 20 åren. Eller åtminstonde under de fyra åren som han själv varit med i juryn. Principen är nu att varannan pristagare ska vara kvinna, säger han. Men när vi tittar på vilka fyra pristagare som juryn utsett under Endrick Schuberts tid är endast en kvinna. Två är män, och en pristagare är en grupp bestående av män, the Spotnicks.

– Jag förstår att det kanske inte låter som att jag är helt konsekvent, konstaterar Endrick Schubert och skrattar åt insikten och sig själv. Det är definitivt en kvinna som ska få priset nästa gång.

Menar du att årets pristagare blir en kvinna eller menar du 2016?

Annons

– I år kommer du upptäcka ganska kvickt att pristagaren är en människa med relativt hög ålder som inte förändrar den nuvarande bilden nämnvärt. Men jag håller med om att nästa år är det i högsta grad frågan om att en kvinna ska få priset, säger Endrick Schubert.

En överväldigande majoritet av pristagarna har också ”typiskt svenska” namn. Hur jobbar ni för att öka mångfalden?

– Jag är väl den enda som är med i detta som inte är svensk. Det en förkrossande majoritet av de kända kulturprofilerna i den här stan som har svensk kulturell bakgrund, det är klart att det finns en och annan som har annan etnisk bakgrund, men det är en minoritet.

Jag kan komma på flera, till exempel Laleh.

– Just Laleh har jag en uppfattning om som jag inte vill redogöra, men det är klart att det finns fler än Laleh. Men den viktigaste faktorn tycker jag det är att det är folk som är kända och som göteborgarna kan identifiera sig med, ta Spotnicks – de var världskända på 60- och 70-talen. Jag var i övre tonåren då. I USA kände varenda jäkel till Spotnicks. Jag argumenterade för att de definitivt skulle få pris.

Endrick Schubert låter lycklig när han pratar om Spotnicks, men verkar plötsligt inse att det kan framstå som om de fick pris på grund av hans eget intresse.

­– Ja, det kan ju vara av egoistiska skäl, konstaterar han.

Du säger att alla göteborgare ska kunna identifiera sig i kulturpristagarna, men samtidigt är till exempel Spotnicks några som framförallt medelålders eller äldre känner igen. Tror du till exempel att unga kan identifera sig med kulturpristagarna?

– De som är 50 eller 60 år i dag känner inte till några hiphopare, men de finns säkert i Göteborg.

Ja, det gör det.

– Men gör inte en generationsfråga av det här, det är det inte. Det handlar om människor som har gjort en insats för kulturen och som är kända. Och man måste gilla spårvagnar. Säger man att man inte gillar spårvagnar så får man inte priset.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Göteborgs goaste gubbar

Två av tre spårvagnar namngivna efter män, visar GFT:s genomgång. På torsdag är det dags för Göteborgs spårvägars årliga prisutdelning.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu