Demokratisk folkfest intar Hässelby | Fria.Nu
  • ”Vi vill att publiken själva tar med sig sina instrument för att jamma och buskspela på vår borggård”, säger producenten Hilda Sandgren. Foto: Mats Lefvert
Stockholms Fria

Demokratisk folkfest intar Hässelby

Toner från Syrien, Irak, Skottland, Sverige och norden kommer att höras i Hässelby hela helgen. Det är Stockholm Folk Festival som arrangerar en av sommarens få jämställda festivaler där publiken står för stor del av uppträdandet.

Det är för fjärde året som Stockholm Folk Festival intar Hesselby Slotts borggård och park. I dag fredag och i morgon lördag fylls området av musik och dansintresserade. Festivalens besökare har tidigare år varit lika aktiva i musicerandet som de artister som framträder på festivalens scener. Det är något festivalens producent Hilda Sandgren vill se fortsätta i år.

– Vi vill att publiken själva tar med sig sina instrument för att jamma och buskspela på vår borggård. Vi hoppas att de blir inspirerade att lära sig ett nytt instrument eller kanske starta band, men också att publiken har en viktigare roll än att endast vara en konsumerande publik, säger hon.

Festivalen har alltid ett tema och i år är det Skottland och Mellanöstern vilket är något som kommer att märkas under dagarna. Hilda Sandgren berättar att hon och hennes kollegor gärna tittar på hur demokrati och musik hör ihop. När de funderade över årets tema så tyckte de att säckpipans ursprung från Egypten var intressant, men också säckpipans roll i den keltiska musiken.

– Säckpipan förknippar man ju med Skottland och den förkommer ju jättemycket i keltiskt musik. Den musiken är ju vida spridd i svensk- och nordisk folkmusik, säger hon.

– Sen har ju Skottland också haft ett intressant år vad gäller demokratin i och med sin folkomröstning om att lämna Storbritannien.

Besökarna kommer att erbjudas provspela säckpipa med hjälp av Stockholm pipe band som kommer att hålla i workshop om säckpipor. Man kommer att få klämma och känna på säckpipor eller om man har problem med sin egen säckpipa, kan man få tips och råd från medlemmarna i bandet. Även några av festivalens artister är från Skottland så som folkmusikbandet Rura. Säckpipans koppling till Egypten är dock inte enda anledningen till att Mellanöstern delar tema med Skottland. Att det lever många människor med rötter från Mellanöstern i Sverige har bidragit till ett stort utbud av musik och artister från den delen av världen.

– Det är väldigt intressant eftersom det händer så mycket i mellanöstern och det är så mycket bra musik, kultur och konst som kommer därifrån. Vi vill helt enkelt lära känna kulturen och traditionerna bättre, säger Hilda Sandgren.

Stockholmsbaserade The nordic ishrak ensemble ska uppträda med folkkära verk från både Syrien och Irak. Ensemblens kapellmästare Mousa Elias berättar att deras musik tidigare väckt känslor för många i publiken.

– De känner sig hemma, som att vara tillbaka i hemlandet. När vi spelar blir en del glada och en del gråter när de kommer ihåg gamla historier, säger Mousa Elias.

Jämställd bokning av artister är inget som varit en självklarhet bland landets festivaler i sommar. Men Stockholm Folk Festival säger sig ha lyckats bra och att det inte varit någon svår uppgift.

– Det har varit en angenäm utmaning för oss och inte svårt alls. Vi tittade på varje bokning och räknade hur många de var av respektive kön. Det är ingenting som varit jobbigt utan bara positivt och lätt, säger Hilda Sandgren.

Female singer songwriters är ett nätverk som startades av singer-songwritern Susanne Fellbrink. Hon har etablerat en plattform på internet som ska synliggöra kvinnor som är artister samt hjälpa arrangörerna att hitta dem. Närverket kommer att ha ett eget tält i parken där 24 artister kommer att uppträda och trots namnet på nätverket så är musiken från fler genrer än singer- songwriter.

– Jag har arbetat i musikbranschen i många år och ofta mött arrangörer som säger sig vilja boka mer jämställt men att de inte vet hur de ska hitta artister som är kvinnor. Många har även påstått att det inte finns några att boka. Därför tänkte jag att det vore bra att samla dem på ett ställe, säger Susanne Fellbrink.

Då festivalen äger rum på Hesselby slott gör sig Bellmans anknytning till slottet extra påmind i år. Han musicerad mycket på slottet och det är 275 år sedan han föddes. Detta jubileum kommer att uppmärksammas i flera musikframträdanden. Festivalen är även arrangör för Schottis-SM för första gången som kommer att avgöras under lördagen. Det kommer också att finnas många workshops för instrument- och dansintresserade och festivalen har flera aktiviteter för barn och är tillgänglig för alla.

Fakta: 

Stockholm Folk Festival...

...startades på initiativ av musikprofilerna Tomas Ledin, Esbjörn Mårtensson och Esbjörn Hazelius 2012.

Den har mellan 5 000–8 000 besökande per dag och erbjuder 7 scener för uppträdande. Det bjuds på bland annat folkmusik, världsmusik, folk fusion, reggae, blues, jazz och singer-songwriters. Bland årets artister finns namn som Olle Linder, Ebba Forsberg, Maria Kalaniemi, Pierre Ström, Jonny Soling, Petra Haraldson och Stockholms spelmanslag. Biljetter kan köpas i dörren. Har man med sig ett instrument är priset reducerat. Hela programmet hittar du här: http://stockholmfolkfestival.se

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Jag kommer aldrig att sluta göra musik”

Ken Ring är artisten från Hässelby som rappat i 25 år. På nya skivan XXV tar han avstånd från den hiphop-kultur som hyllar kriminalitet. Kens turné når på fredag fram till Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu