Kvinnlig elitstyrka sätts in mot talibanerna | Fria.Nu
  • Den nya elitsoldatsstyrkan över inför strid.
Fria Tidningen

Kvinnlig elitstyrka sätts in mot talibanerna

En ny styrka bestående av 35 specialutbildade kvinnliga militärpoliser har satts in för att bekämpa talibanerna i norra Pakistan. Satsningen är den första i sitt slag.

Den nordpakistanska provinsen Khyber Pakhtunkhwa har ända sedan 2001, då många talibaner flydde undan USA:s invasion av grannlandet Afghanistan, varit utsatt för ständiga strider mellan extremister och militärer. Sedan dess har landets säkerhetsstyrkor försökt slå ut de pakistanska talibanerna TTP och andra extremistgrupper som opererar i landets nordliga provinser, med stora förluster på båda sidor.

Efter skolmassakern som talibanerna utförde i en skola i Peshawar förra året, där 145 människor dödades, har myndigheterna satsat ytterligare på säkerhetsstyrkorna och förra året beslutade de lokala myndigheterna sig för att för första gången tillsätta en kvinnlig elitstyrka.

– Vi har förstärkt våra styrkor från 70 000 till 90 000 personer och är numera också den första provinsen i landet som har en elitstyrka bestående av kvinnor, säger Khyber Pakhtunkhwas polischef, Nasir Khan Durrani.

Att anlita kvinnor till ett så mansdominerat uppdrag ansågs av många vara ett modigt beslut, i synnerhet med tanke på att talibanerna menar att kvinnors plats är i hemmet. Myndigheterna anser dock att satsningen utgör ett tydligt budskap i arbetet för jämställdhet, men menar också att de nya militärpoliserna kommer att få stor praktisk betydelse. Det finns bland annat ett behov av kvinnliga militärpoliser för kroppsbesiktningar av misstänkta kvinnliga terrorister och i samband med razzior mot bostäder där kvinnor befinner sig.

– Det handlar om stolthet, att kunna försvara vårt folk mot angrepp, säger 22-åriga Zainab Bibi, som tillhör den nyutbildade elitstyrkan.

– Vårt folk behöver vår hjälp att undkomma våldet.

Satsningen i Khyber Pakhtunkhwa har även gett eko på andra platser i landet, enligt den politiske analytikern Khadim Hussain. Han menar att det skulle behövas kvinnliga elitstyrkor på många fler platser i landet.

– Det är hög tid att regeringen satsar på att få in fler kvinnor i kåren.

Annons

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

© 2020 Fria.Nu