Fördjupning


Åsa Ekström
  • Vanessa Lopez föreläser för att sprida kunskap om transsexuelism och i våras släppte hon den självbiografiska boken ”Jag har ångrat mig”.
Fria Tidningen

Vanessa kräver ursäkt för tvångssterilisering

Rfsl kräver att regeringen ber om ursäkt till alla transpersoner som tvångssteriliserades fram tills lagen ändrades för två år sedan. En av de som kräver upprättelse är 31-åriga Vanessa Lopez, som i dag ångrar sin könskorrigering.

– Jag föddes med en stark kvinnoidentitet i en manskropp. Jag hade ett självhat som jag inte fötts med utan fått av samhällets normer, berättar Vanessa Lopez.

– Som 17-åring kände jag mig inte hemma i min kropp och därför inledde jag en behandling för könskorrigering,

Ingen berättade för Vanessa att det hade räckt med att hon steriliserade sig för att få byta juridiskt kön och få ett nytt namn och personnummer. Steriliseringen skedde i samband med könskorrigeringen.

– För en ung människa då var det liksom inget att ifrågasätta och tanken på barn var långt bort. Man ville bara passa in och leva livet.

Samtidigt är barn ingenting som Vanessa saknar i dagsläget, hon ser snarare att tiden kan läggas på att göra världen bättre.

– Jag kanske rationaliserar men jag tycker det mest egoistiska man kan göra i dag är att skaffa barn. Däremot är jag besviken och arg över att någon annan tog beslutet åt mig och förhindrade att jag skulle föröka mig. Därför behöver de be om ursäkt.

Hon är inte ensam. Mellan 1972 och 2013 tvångssteriliserades 800 transpersoner i Sverige fram tills lagen om sterilisering i samband med juridiskt könsbyte revs upp. Bakgrunden var en dom i Kammarrätten som slog fast att kravet bröt mot den svenska regeringsformen och även Europakonventionen. Sedan lagen revs upp har den svenska hbtq-rörelsen kämpat för att få upprättelse genom en offentlig ursäkt och skadestånd till alla de som har drabbats.

– Det är rättsväsendet som stått för att ge transpersonerna dessa rättigheter. Var är det politiska agerandet? Det är dags för politikerna att göra om och göra rätt, genom att be om ursäkt och erbjuda skadestånd till de människor som blivit tvångssteriliserade, säger Ulrika Westerlund, ordförande i Rfsl.

Rfsl har tillsammans med flera transföreningar drivit en skadeståndsprocess ända upp till Justitiekanslern (JK) men förra året valde de att avslå ärendet. Men eftersom det är regeringen som stiftar lagar om skadestånd så har Rfsl även uppvaktat social- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som just nu tittar på frågan.

– Vi är väl medvetna om dessa krav. Frågan bereds just nu på regeringskansliet. Senare i höst får ni återkomma med frågor, säger Helena Paues, pressekreterare hos socialministern.

Om regeringen inte väljer att agera så finns det andra vägar att gå, säger Ulrika Westerlund.

– Om inte politikerna vill göra om och göra rätt så lägger vi ju oss inte platt. I så fall går vi vidare genom att stämma staten, först i tingsrätten därefter i EU-domstolen.

När Vanessa Lopez var yngre fanns nästan inga förebilder som kunde berätta hur det var att leva som queer. I dag har hon insett att hon skulle ha klarat av att leva utan att genomgå någon könskorrigering.

– I dag är jag äldre, klokare och starkare. Jag ångrar min könsstympning eftersom jag förstår att kroppshat är inte något man föds med. Det är snarare omgivningen som skapat självhatet. Där borde förändringen ske.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu