• Little Dragon är en del av den stora blandningen på Clandestino Botnik, som enligt Aleksander Motturi uppskattas av artisterna själva.
  • Ela Orleans.
  • Ogoya Nengo & The Dodo Women’s Group.
Göteborgs Fria

Alternativ festival utan genrebegränsningar

En festival med musik från hela världen – men ingen världsmusikfestival. En urban företeelse – långt ute på landet. Det är dags för Clandestino Botnik.

Det har gått några veckor sedan Clandestino Festival, och i dag är det dags för nästa festival: Clandestino Botnik. Våren har varit späckad för Clandestino, inte bara med planeringen inför de två festivalerna, men också med arrangemang nästan varje månad. Dessutom pressade de in en spelning med kongolesiska gruppen Kasai Allstars mellan festivalveckorna. Men nu är det alltså Botniks tur igen, kanske Clandestinos mest lyckade arrangemang enligt den konstnärlige ledaren Aleksander Motturi.

– Det är väldigt populärt. Ibland är det svårt att marknadsföra våra projekt, men här behöver vi inte göra så mycket, folk pratar om det ändå.

Med ett antal festivaler bakom sig, finns också många minnen. Aleksander Motturi berättar om en spelning i gryningen förra året då scenen byggdes upp på en flotte ute i tjärnen. Den unika miljön där festivalen utspelar sig försöker Clandestino att ta till vara på, och utnyttja. För det var något med Bottna, i Tanums kommun i Bohuslän, som gjorde att de fastnade.

– Det är en lantlig miljö som i sig är ganska alternativ, och inte tillputsad för att falla nostalgin i smaken. Skog, tjärn, åkrar, närheten till havet – man måste åka dit för att se det.

Aleksander Motturi ser det också som en motpol till det som många förknippar med den svenska sommaren på Västkusten – ”en kapitalstyrd seglarkultur” som han själv säger.

Clandestino Botnik har ungefär 800 besökare per dag – och det är också där de vill ligga.

– Vi tänker inte att vi måste växa på det sättet.

I stället satsar man på att utveckla det man har, att blanda upp musiken med ännu fler olika kulturuttryck och att i år också satsa lite mer på barn. Aleksander Motturi berättar att barn ofta har följt med till festivalen, men i år kommer bland annat Angereds teater att anordna en workshop och även Jazz är farligt kommer att satsa på de yngre besökarna. Att behålla den familjära stämningen, och möjligheten att just låta barnen springa runt hur och var de vill är en annan av tankarna med att festivalen inte ska växa för mycket.

Med sig tar Clandestino ett späckat program från flera världsdelar. På frågan om några särskilda favoritbokningar kommer det väntade svaret: ”Jag brukar inte svara på den frågan”. Samma sak har Aleksander Motturi svarat i flera gånger tidigare.

– Jag är mest stolt över att vi lyckas skapa en bredd som håller hög kvalitet, och en bredd av genrer. Artisterna själva brukar bli fascinerade över blandningen.

Motturi framhåller det som en av skillnaderna mot många andra festivaler, att de varken begränsar sig genremässigt eller geografiskt.

– Vi har vår kompass på helt andra ställen än de flesta andra festivaler, vi är utanför en värld av agenturer som är inriktade på att skaka loss artister till de stora festivalerna, helt beroende av kapitalet.

Men de identifierar sig inte heller som en världsmusikfestival, och Aleksander Motturi vänder sig emot begreppet.

– Dels är världsmusik ett begrepp som myntades på 80-talet av industrin, för att man inte visste hur man skulle lansera eller sälja artister från olika delar av världen. Men det är ingen genre, det är en beteckning på musik från andra delar av världen som vi inte känner till. Och det är det europeiska, västerländska vi:et som då ser på världen med någon slags kolonial blick fast i modern tid.

Istället ser han det Clandestino gör som motsatsen till det, ett slags mångkulturellt projekt

– Det vi gör är snarare att normalisera det som annars ofta tenderar att beskrivas i termer av exotika eller något främmande.

Fakta: 

Clandestino Botnik

Var: Bottna, Tanums kommun

När: 24–26 juli

Mer information: clandestinoinstitut.org

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu