• Musse kom ensam till Sverige från Afghanistan när han var 15 år.
Fria Tidningen

Han kämpar för att ge ensamkommande en röst

Till följd av oron i omvärlden söker sig allt fler ensamkommande barn till Sverige. Musse Hosseini kom ensam till Sverige som 15-åring och tycker att Migrationsverket och kommunerna måste börja lyssna mer på de ensamkommande barnen.

Fria Tidningen skrev i förra veckan om att den stora ökningen av antalet ensamkommande barn gör att asylprövningarna tar längre tid och många ensamkommande barn kan få vänta i 7–8 månader innan de får besked om de får stanna eller inte.

– Många är oroliga och de vet inte vart de ska ta vägen eller hur det blir. Det blir en stor psykisk påfrestning för dem, säger Musse Hosseini, ordförande i Sveriges ensamkommande förening, SEF, i Stockholm.

Det största problemet i dag är att ensamkommande barn inte blir lyssnade på, menar Musse Hosseini. Något han själv har erfarenhet av.

För sex år sedan flydde han tillsammans med sin familj från Afghanistan. Då de tog sig över bergen mellan Iran och Turkiet besköts de av turkisk militär och kom ifrån varandra. Musse kom som 15-åring ensam till Sverige och visste inte om familjen fortfarande levde eller dödats. Men bemötandet från Migrationsverket var allt annat än förstående, där beskrevs han istället som en lögnare.

– De tyckte jag såg yngre ut. Man pratar om mänskliga rättigheter och att alla ska vara lika värda men vi blir inte lyssnade på, säger han.

Musse skickades till ett gruppboende för ensamkommande barn utanför Söderhamn, långt ut på landet där alla andra var äldre än honom. Det var alltid bråk och konflikter mellan personal och ungdomar, berättar han. Efter en månad i Sverige kom han i kontakt med sin familj som då hade återvänt till Afghanistan.

I dag är Musse 21 år och arbetar för att ge ensamkommande barn en chans att bli hörda genom SEF. Oftast är det andra personer, gode män eller familjehemmet, som för deras talan, säger han.

– Jag var med på en föreläsning där en person från Migrationsverket sa att de oftast frågar ungdomarna var de vill bo, men det gör de inte. Det är Migrationsverket och kommunerna som bestämmer var vi ska placeras, de frågar aldrig var vi vill bo.

Hur skulle du vilja att det var?

– Mer som i ett hem där man sitter ner och diskuterar och där barnen också får säga vad de tycker. Så är det inte på ett gruppboende, de har redan bestämt sina regler: vilken tid man ska äta, vad man ska äta, vilken tid man ska befinna sig på boendet och om kompisar får sova över eller inte. De diskuterar inte med ungdomarna.

Att Migrationsverket nu måste tilldela alla kommuner platser för ensamkommande utöver det man kommit överrens om ser Musse som riskfyllt.

– Det är aldrig bra att göra något mot någons vilja, oavsett om det är en person eller en kommun. Det finns risk för att inte kommunen engagerar sig så mycket vilket kan påverka kvaliteten och uppföljningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu