Skånes Fria

Ny metod ska rena giftigt textilvatten

Giftigt spillvatten från textilindustrin rinner rakt ut i naturen och påverkar djur- och växtlivets DNA. Nu har forskare i Lund utvecklat en ny metod för att rena vattnet.

De giftiga färgämnen som används på textilfabriker runtom i världen släpps ut i sjöar och floder genom spillvatten. I Indien renar fabrikerna ofta spillvattnet kemiskt, vilket gör att gifterna koagulerar och blir till slam.

– När slammet sedan används vid till exempel vägbyggen orsakar det stor skada så fort det regnar, eftersom det sprids i jorden och till och med når grundvattnet, säger Marisa Punzi.

Hon är forskare vid Lunds tekniska högskola – och kritisk till dagens reningsmetoder. Därför har hon och hennes kollegor utvecklat en ny teknik för att rena vattnet.

Metoden går ut på att först låta mikroorganismer äta upp föroreningar i vattnet. Därefter används oxidering, där gifterna reagerar med syre och förstörs. Slutligen tillsätts ozongas i vattnet.

– Oxidering används sällan idag och bara innan den biologiska processen, vilket gör att mycket mer energi och kemikalier behövs i jämförelse med vår metod, säger Marisa Punzi.

För att Lundaforskarnas metod ska börja användas krävs att någon utvecklar den, exempelvis ett företag. Marisa Punzi ser gärna att lagstiftningen skärps.

– Det borde vara obligatoriskt för företagen att behandla spillvatten från textilindustrin så att det inte produceras giftigt slam.

Vad kan en som privatperson göra för att minska problemen?

– Folk kan börja fråga var kläder är producerade och hur spillvatten hanteras. Att visa medvetenhet om problemet kommer att pusha lagstiftare och textilproducenter att ändra sina metoder, säger Marisa Punzi.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Solig satsning i Sala

I Sala och Heby har invånarna gått ihop med företag och det lokala energibolaget och bildat en egen solenergiförening.

Landets Fria

Stor ökning av solceller

Föranmälningarna om installation av solceller har ökat med 108 procent under de senaste sex månaderna, enligt Eon.

Landets Fria

”Jag blir taggad av smällarna”

Att rusa rätt in i någon utan att väja kan verka både tanklöst och skadligt. Men i Limhamn Griffins damlag handlar det om att övervinna rädslor.

Skånes Fria

Sexofredade politiker - nu döms skåningen

En 36-årig skåning trakasserade ledande politiker på telefon och sms. Nu döms han till fängelse för sexuellt ofredande.

– Han har velat tysta dem som inte haft samma politiska uppfattning som han själv, säger advokat Claes Borgström.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu