• Jenny Åkervalls senaste roman På ditt samvete kretsar kring frågan om fri aborträtt, och träffar mitt i prick i denna tid då debatten om samvetsklausuler för barnmorskor har varit aktuell. Foto: Sara Moritz
Fria Tidningen

Mitt i prick för Jenny Åkervall

Jenny Åkervall gick från talskrivare till heltidsförfattare. Men politiken har alltjämt en central roll, också i nya spänningsromanen På ditt samvete.

Ibland måste en våga hoppa. Men att gå från att vara talskrivare åt Sveriges statsminister till att bli författare på heltid är ett jättesprång. Jenny Åkervall, som nu är aktuell med sina andra spänningsroman På ditt samvete ångrar inte det beslutet en sekund. Vi ses på ett litet surdegsbageri i Linnéstaden i Göteborg, mellan alla de obligatoriska tidnings- och radiointervjuer som hör till en bokrelease.

– Jag har gått och tänkt och drömt om att skriva skönlitteratur länge. Ändå dröjde det tills jag fyllde 40 innan jag vågade ta steget. Jag har en enorm respekt för författarskapet, så det känns faktiskt ganska stort och svårt att själv ikläda sig den rollen, säger Jenny Åkervall och sippar på sin latte.

Jenny Åkervall berättar om sin ganska osentimentala syn på själva skrivandeprocessen. Att det mer handlar om att skriva sig ur sina skrivkramper än att låta inspirationen komma till sig.

– Jag tror att det handlar om uthållighet. Att besegra sina tvivel och tro på det man gör. Just nu trivs jag väldigt bra med det här, och det kommer jag nog att göra så länge jag har idéer.

Jenny Åkervall har, förutom ett förflutet i svenska squashlandslaget, en gedigen journalistkarriär bakom sig. Efter studier i filosofi och journalistik under början av 90-talet har hon jobbat både på GP och Expressen, varit chefredaktör på SSU:s tidning Frihet och akademikerförbundets medlemstidning. Trots det är det jobbet som talskrivare åt både Göran Persson och Mona Sahlin som väcker lite extra nyfikenhet. Jenny Åkervall däremot, pratar sig hellre varm om sitt friidrottslag Stocksund IF, och det svenska rekordet på stafett 400 meter som hon var med och tog.

– Jag ska vara med och tävla i 300 meter på veteran EM i sommar, det ska bli så himla kul. Jag var faktiskt med och tränade med min gamla tränare i Borås häromdagen, vi hade inte setts på 28 år, säger hon och skrattar.

Romanen På ditt samvete kretsar, liksom debutboken Jag tjänar inte, kring rättspsykiatern Anna Sager och journalisten Emre Oktan under en varm sommar, parallell med vår nutid. Emre har lämnat jobbet som pressekreterare hos Moderaterna, och jobbar som journalist på tidningen Politiken. Under sin rapportering från Almedalsveckan får Emre upp ögonen för Kristdemokraternas nya, karismatiska ledare Magdalena Grahm. En fiktiv Ebba Busch Thor, som kom till långt innan verklighetens Magdalena Grahm blev aktuell på partiledarposten.

Med Kristdemokraternas nyvunna popularitet öppnas också möjligheter för värdekonservativa strömningar, som ifrågasätter den fria aborträtten. En militant antiabortgrupp slår in blodiga foster som presenter till kvinnor som nyligen genomgått aborter, och Anna Sager utreder ett fall där en mamma dränkt sina två små barn. Att frågor som rör aborträtten, synen på moderskap, och kvinnans balansgång mellan att vara fru, mamma och yrkesarbetande intresserar Jenny Åkervall är tydligt.

– Det började med att jag satt på middag med några feminister, för ett par år sedan. Jag har alltid tänkt att det där med fri abort har varit så självklart, men då märkte jag att det var mycket mer laddat än jag trodde. Jag gick hem och kollade upp det där, och förstod att det skett en radikalisering kring ämnet ute i Europa under de senaste åren. Jag tänkte att det hade varit spännande att låta den radikaliseringen ta plats i Sverige, och bygga upp en spännande berättelse kring det.

Och visst landar hon lustigt mitt i prick, just som debatter om samvetsklausuler för barnmorskor och kontroversiella uttalanden kring aborträtten från etablerade politiker är på tapeten. Är det helt enkelt berättelsen om sommaren 2015 Jenny Åkervall redan skrivit ihop?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu