500 lägenheter ska vikas för bostadslösa barnfamiljer | Fria.Nu
  • Oacceptabelt, säger Katja Finger, ordförande för Rädda Barnen Göteborg, om att 274 barn bor på vandrarhem, härbärgen eller andra kortsiktiga boenden.
Göteborgs Fria

500 lägenheter ska vikas för bostadslösa barnfamiljer

500 lägenheter ska reserveras för bostadslösa barnfamiljer. GFT avslöjade nyligen att 274 barn är hemlösa i Göteborg och Rädda Barnen hoppas på långsiktiga lösningar.

– 250 lägenheter ska vikas speciellt för gruppen barnfamiljer som inte har social problematik under 2015 och ytterligare 250 under 2016, berättar Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för bostäder.

Det var i början av juni som GFT berättade om det nya fenomenet med familjer som inte har hyresskulder eller annan boendeproblematik, men som inte har någonstans att bo. Totalt handlar det om 104 familjer med 274 barn som bor på vandrarhem, härbärgen eller andra kortsiktiga boenden, visade GFT:s kartläggning.

– Det är oacceptabelt, det är 274 barn för mycket, kommenterar Katja Finger, ordförande för Rädda Barnen Göteborg, som säger att Barnkonventionen ger alla barn rätt till den levnadsstandard som krävs för att barnet ska kunna utvecklas på bästa sätt. För det behövs en trygg och fast plats, ett hem.

– Att inte ha en plats som är min, där mina saker finns, och att inte kunna säga till kompisar att ”där bor jag”... Jag tror var och en ska gå till sig själv och känna efter hur det skulle kännas om det vore ens egna barn, säger Katja Finger.

Om man har hyresskulder, blivit vräkt eller har medicinska skäl finns möjlighet att få förtur till allmännyttans lägenheter eller kommunala kontrakt. Men ingen av de aktuella 104 familjerna har sådana skäl, utan är bostadslösa på grund av bostadsbristen. Det gör lösningar juridiskt trassliga.

– Som kommun får vi inte särbehandla någon, så våra jurister kommer utreda vilka kritierier som ska uppfyllas för att man ska kunna få de här kommunala kontrakten, säger Ulf Kamne.

De 500 lägenheterna handlar inte om nybyggen, utan kommer att utgöras av befintliga lägenheter inom allmännyttan, som viks vid exempelvis omflyttningar. Exakt när de kommer att släppas är inte klart, men 250 lägenheter ska vara redo före årsskiftet. Det handlar inte om tillfälliga lösningar.

– Det är tänkt att det ska vara lägenheter som familjerna får bo i, att de får ta över lägenheten. Men vi jobbar fortfarande med att formulera reglerna, säger Ulf Kamne.

GFT:s kartläggning visade att det rådde stora skillnader mellan stadsdelarna, med flest hemlösa barn i Angered och Östra Göteborg. Men det finns ingen garanti att få lägenhet just i sin stadsdel.

– Jag förstår att om man har barn i förskola på ett ställe vill man inte ha lägenhet på andra sidan stan, men vi har inget beslut om hur det kommer bli än, säger Ulf Kamne.

Rädda Barnen välkomnar beskedet, men lyfter även farhågor.

– Det är jättebra att kommunen tar hand om den akuta situationen, men det är viktigt att det här inte är en engångsföreteelse utan att man även har ett långsiktigt perspektiv. Hur gör man i fortsättningen för att lösa situationen för barnfamiljer som inte kommer in på den ordinarie hyres- och bostadsrättsmarknaden? säger Katja Finger, som hoppas att frågan kommer diskuteras bland såväl politiker som tjänstemän, och lösningar som berör både sociala och bostadspolitiska aspekter.

Även Ebba Hermelin, kurator på Hammarkullsskolan, och en av dem som varit drivande i att stötta familjerna, ser positivt på beskedet:

– Jag fattar inte riktigt att det är sant. Att politikerna till slut verkar ha lyssnat och förstått att barn inte kan ha det så här, att det går att påverka och ändra på missförhållanden. Detta är ett fint exempel på att när ansvarsfulla journalister, tjänstemän och ”drabbade” eller inblandade samarbetar utifrån sina olika förutsättningar så går det att förändra, säger Ebba Hermelin, som också hoppas på långsiktiga lösningar och byggande av fler billiga hyresrätter.

Just nu pågår byggande av 3 391 bostäder i Göteborg, av dem är 915 hyresrätter. Samtidigt flyttar ungefär 10 000 nya personer till Göteborg varje år.

Ulf Kamne konstaterar att det är ”viktigt att få upp andelen hyresrätter” och att prognosen är att det totalt kommer färdigställas 3 000 bostäder i år, samtidigt nämner han att behovet är runt 5 000 nya bostäder om året.

Om det byggs 2 000 lägenheter för lite varje år kommer ju bostadsbristen fortsätta att öka?

– Man kan inte säga att det byggs så många för lite, det är en dynamisk siffra. Olika bedömare menar att det saknas mellan 7 000 och 20 000 bostäder. Därför satsar vi på 7 000 nya bostäder i Jubileumssatsningen inför år 2021. Siffror ändrar sig och vi måste anpassa oss, det viktigaste är att vi ökar byggtakten, säger Ulf Kamne.

Projektet med de 500 lägenheterna kallas ”Satsningen för barnfamiljer”. Utöver det jobbar kommunen med att ta fram så kallade genomgångsbostäder, tillfälliga bostäder för nyanlända.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu