Thom samlar ihop till Greklandsskulden | Fria.Nu
  • En grekisk sallad för Grekland?
Fria Tidningen

Thom samlar ihop till Greklandsskulden

Medan ledarna gnuggar sina pannor om hur Grekland ska kunna lösa sina skulder, har Thom Feeney, en 29-årig marketing manager i London, startat en egen insamling.

Ett vykort med Alexis Tsipras, en flaska Ouzo eller en grekisk fetaost och oliver-sallad. Det är vad du kan få i utbyte mot att hjälpa Grekland med några euro för att komma ur skuldfällan.

Thom Feeney har startat massinsamlingen, genom så kallad crowdfunding, för att få ihop de 1,6 miljoner euro landet behövt till att betala av sin skuld till IMF.

”Allt detta tjat om Grekland börjar bli tråkigt. Europas ministrar spänner sina muskler och diskuterar om huruvida de ska hjälpa det grekiska folket eller inte. Varför kan inte bara vi själva lösa det? EU är hem till 503 miljoner människor, om alla bara lägger ett par euro var så kan vi lätt få Grekland på fötter igen”, skriver Thom Fenney på crowdfunding-sidan.

Även om Grekland inte kommer att betala skulden, kommer alla pengar att gå till det grekiska folket, antingen genom staten eller på någon annan väg, lovar Thom Fenney.

Produkterna som utlovats i utbyte kommer att packas i och skickas från Grekland och på så sätt även dem bidra till den grekiska ekonomin.

Thom Feeney är övertygad om att det kommer att gå att samla ihop rejält med pengar:

”Européer är rätt generösa generellt, kanske är Merkel och Cameron undantagen. Jag känner mig säker på att det europeiska folket kommer att förstå den här kampanjen och inom en snar framtid kommer vi alla att höja ett glas Ouzo och fira riktigt stort tillsammans”, skriver han.

Det har länge diskuterats hur Greklandskrisen kan lösas. Pest eller kolera-alternativet med ytterligare åtstramningar eller bankrutt är inte precis någon drömsituation för den nya regeringen. Men Thom Feeny är i alla fall säker på vad som krävs:

”Beställ en fetaost och oliver-sallad, skölj ner den med ett glas Ouzo eller ett glas grekiskt vin och låt oss lösa den här skiten.”

Fakta: 

Vad är crowdfunding?

Crowdfunding, på svenska gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering, är ett sätt att samla ihop pengar för att finansiera till exempel ett projekt. Oftast sker det genom en internetkampanj, där människor kan fylla i och skänka så mycket som de vill bidra med.

Crowdfunding har blivit vanligt vad gäller kulturprojekt, men det kan också vara ett sätt att finansiera journalistiska, miljö- eller välgörenhetsprojekt.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mordet som skakade Grekland

Ett år har gått sedan antifascisten Pavlos Fyssas mördades av en medlem ur Gyllene Gryning i Grekland.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu