”Allt är omöjligt utan personnummer” | Fria.Nu
  • Elena Ramos Cruz kom till Sverige från Spanien för snart två år sedan för att bo med sin pojkvän. Hon har haft oräkneliga problem med svenska myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen.
Fria Tidningen

”Allt är omöjligt utan personnummer”

Elena Ramos Cruz kom till Sverige från Spanien för snart två år sedan och har haft problem med Arbetsförmedlingen och olika myndigheter från första början. Hon är väldigt besviken på det motstånd hon mött i sina försök att integrera sig i Sverige.

Elena Ramos Cruz flyttade till Helsingborg för snart två år sedan för att bo med sin svenske pojkvän. I början var hon förväntansfull och hoppades hitta ett arbete snabbt.

– Några vänner berättade att det var bra att skriva in sig på Arbetsförmedlingen, där kunde man få hjälp att hitta jobb.

Elena gick dit, men fick beskedet att hon inte kunde skriva in sig eftersom hon saknade personnummer.

– De sa också att jag inte kunde arbeta utan personnummer. Så då frågade jag hur jag skulle göra för att få ett sådant och de sa att jag skulle vända mig till Skatteverket.

På Skatteverket fick Elena dock beskedet att för att få personnummer var hon tvungen att ha ett arbete.

– Det var otroligt – jag kunde inte jobba för att jag inte hade personnummer och inte få ett personnummer eftersom jag inte hade något jobb...

Efter ett tag lyckades Elena ändå få ett tillfälligt jobb med att dela ut reklam. Då vände hon sig återigen till Skatteverket.

– Men då sa att de att det var för få timmar. Jag var tvungen att ha en högre anställningsgrad för att kunna få ett personnummer.

Elena var besviken, det var svårt att få jobb utan att kunna svenska och hon kunde inte heller läsa på SFI, Svenska för invandrare, utan personnummer.

– Allt är omöjligt utan personnummer: jag kan inte öppna ett bankkonto, skaffa bibliotekskort, köpa en mobil eller hyra en lägenhet. Utan personnummer är du ingenting.

När arbetet med att dela ut reklam tog slut gick Elena tillbaka till Arbetsförmedlingen. Den här gången tänkte hon inte ge sig. Hon ville bli inskriven.

– Till slut en dag sa de: men du har ju ett tillfälligt personnummer, ett sådant här samordningsnummer, det går bra att du skriver in dig.

Elena var häpen, numret hade legat där i ett år utan att någon informerat henne.

– Det kändes lite som att de gav mig det för att få tyst på mig, jag gick dit så himla många gånger och tjatade.

Trots att Elena skrev in sig på Arbetsförmedlingen i november förra året kallades hon ändå aldrig till något möte med en handläggare. Efter att ha ringt flera gånger och försökt få till ett möte har hon har nu gett upp.

– Jag försöker verkligen på alla sätt att hitta ett jobb. Jag vill inte att någon hjälper mig med pengar, jag vill jobba och försörja mig själv. Men det är svårt när det inte finns någonstans att vända sig ens för att få rätt information.

Fakta: 

Rätt om personnummer

Sedan i år har EU-medborgare rätt att läsa på SFI, i många kommuner ges dock fortfarande felaktig information om att det behövs ett personnummer. Man har även rätt att öppna bankkonto utan personnummer, men även där nekas många. Det går att skriva ett anställningskontrakt med någon som inte har personnummer, men de flesta arbetsgivare är ändå ovilliga att göra det.

Mer information: kommers.se, ”Utan personnummer i Sverige”

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu