Använd sommaren till politik i det lilla | Fria.Nu
Sara Falkstad

Inledare


Inledare: Omställning

  • Biodling – en av sysslorna för den som vill öka surret och bidra till en ökad ekologisk mångfald i sommar.
Fria Tidningen

Använd sommaren till politik i det lilla

Du är inte ensam om att vilja ta en paus. Trots att jorden ingalunda slutar snurra mellan midsommar och skolstart, är den politiska tröttheten ett faktum. Det är rundgång på ledarsidorna, debattörer kommenterar varandras kommentarer av varandra och klimatkatastrof till trots, tar nyhetstorkan oundvikligen över från nyheterna om torkan i Kalifornien.

Det finns mycket att kritisera i sommarens brist på engagemang för omvärlden, men samtidigt finns det en sundhet och en nödvändighet i att förflytta blicken från det stora till det lilla. Vår bristande almedalspepp eller intresse för Åsa Romsons bottenfärg är inte egentligen en längtan efter isolering, utan efter nytändning. En tanke om att vi, stärkta av solenergi och nya perspektiv, kan ta nya tag om ett par månader. Då är det inte avstängning vi behöver, utan en förflyttning av blicken, närmare. För sommaren är ett ypperligt tillfälle att bedriva politik i det lilla.

Konsumentkraft kan kännas som ett vekt verktyg. Så, i stället för att tjata om ekologiska paprikor i din butik – odla din egen mat i sommar! Matproduktion är praktisk politik och självhushåll en av de nödvändigaste omställningsåtgärderna. Och i stället för att spendera skatteåterbäringen på näpna odlings-kit och tryckimpregnerade pallkragar, fråga grannen eller din gamla moster om deras bästa tips, odla potatis tillsammans med polarna och hämta gödsel hos din närmsta bonde.

För den som vill uppgradera sitt praktiska engagemang för jordbrukspolitiken, kanske biodling är ett alternativ. Denna nördsyssla kommer garanterat att ge dig mindre tid för tidningarnas ledarsidor. Ungefär 75 procent av den odlade mat vi äter kommer från pollinerade växter, och om bin och humlor slås ut blir det stora problem i växtodlingarna, skördarna minskar och matpriserna stiger. En av de största bovarna i dramat är neonikotinoider, ett nervgift som används som bekämpningsmedel. Vi är inte i närheten av den massiva bidöd som ägt rum i USA, men förbudet inom EU bestrids ideligen av kemijättar och industrijordbruk, inte minst av de allt större rapsodlarna här i Sverige. Några lösningar för att öka surret är mindre gifter i jordbruket, biologisk mångfald och bevarade ängsmarker.

Om du själv skaffar bin, odlar växter som bina gillar eller odlar din egen mat, är du med och vänder trenden, som hittills har bestått i att hälften av alla bin och humlor har försvunnit sedan 1945 (en bonus är att man som feminist tillika biodlare får uppleva ett imponerande matriarkat på nära håll).

På sommaren utmanas storstadsnormen när många flyr till sommarställen och skogar. Uteserveringar och festivaler i alla ära, men torpidyllen ligger aldrig i stan. Lanthandlar besöks som kuriosa och nedlagda järnvägsstationer instagrammas halvt ihjäl. För dem som lever på landsbygden året runt är inställningen till sommargästerna tudelad. Jag vill uppmuntra de som vågar sig utanför storstadsregionerna i sommaren att se semestern som ett tillfälle till fortbildning kring glesbygdsproblematik. Bidra till en levande landsbygd genom att handla lokalt, ta del av kulturevenemang och sätt dig in i det sociala sammanhanget i trakten där du vistas. Ställ frågor och försök förstå hur det är att leva där.

Finns ett bibliotek, en vårdcentral, en teater, ett asylboende i den här bygden? Hur långt måste man åka om man ska föda barn? Sitter det romska tiggare utanför lanthandeln, ensamma gamla i stugorna? Vem plogar vägen på vintern och vad gör korna när de inte ligger på smörblomsängen? Hur kan du bli en del av att det går att leva i hela Sverige?

Ett av de kraftigaste politiska verktygen är förståelse. Därför är sommaren och debattröttheten också ett utmärkt tillfälle för reflektion. Läs gammal och ny litteratur, samtala med dina vänner om saker som spelar roll, ge tid åt dina barn och lär dig något nytt om sig själv och andra. Något som kommer att göra dig till en bättre aktivist, debattör och demokrat. Något som gör att vi tillsammans ser nya saker, när vi lyfter blicken igen i höst.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu