Nya turer i robotarnas familjeliv | Fria.Nu

Recension


Film
Terminator Genisys
Regi: Alan Taylor
Medverkande: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke

  • Nu kliver robotarna in i våra familjer.
Fria Tidningen

Nya turer i robotarnas familjeliv

Uppvärmningen inför nya Terminator Genisys har genomgått de vanliga turerna. De största fansen är besvikna redan från början. Andra är förbannade på castingen och att den nya Sarah Connor inte har samma militanta utstrålning som förr. Andra tycker att Arnold Schwarzenegger är för gammal för att spela mördarmaskin på film.

Det skrivs och pratas. Hajpen märks även i stämningen på pressvisningen.

Så, vad får vi i den nya filmen? Ja, det är storslagen action i science fictiontappning redan från början. Robotar flyger omkring och avrättar människor och samlar dem i läger.

Motståndsrörelsen hittar den tidsmaskin som är själva grunden för hela filmserien. De tvingas skicka tillbaka Kyle Reese för att skydda Sarah Connor. Han åker tillbaka till tiden innan hon visste någonting om robotar och domedagen.

Döm om hans förvåning när han omgående attackeras av mördarrobotar och Sarah Connor inte alls är en försvarslös servitris. Någonting är inte som det en gång var 1984.

För att vara filmer som bollar med tidsresor och framtida teknologi har Terminatorserien haft en förhållandevis rak och okomplicerad tidslinje, där framtidens kunskap om dåtid och samtid tycks ha låst karaktärernas möjligheter i ett slags ödesbestämdhet. Den här gånger har förutsättningarna kastats upp i luften och resultatet är en välgörande kaotisk handling där inget tycks säkert längre.

Det är den största förändringen jämfört med tidigare filmer. Annars finns ingredienserna här. Det är nya uppgraderingar av terminatorer (nanoteknik) och en uppgradering till 2015 års teknikläge.

Festligt nog sätter manusförfattarna fingret rakt i magen på vår telefon- och molnfixerade värld och låter Skynet lanseras som en fantastisk app, som kopplar ihop all vår datoriserade vardagsteknologi. Sarah Connors reaktion när hon reser från sitt 1984 till 2017 är obetalbar.

Terminatorfilmerna har genomgående diskuterat vår möjlighet att samleva med maskinerna och deras förmåga att förstå känslor. I Terminator Genisys tar man detta ett steg vidare. Precis som i Niell Blomkamps fina robotfilm Chappie, som kom i våras, kliver vi nu rakt in i familjebildning och nära relationer.

Mycket handlar så klart om Arnold Schwarzenegger. Han gör som vanligt en stabil, för att inte säga övertygande, roll som robot. Manuset ser till att han inte är för gammal och ger utrymme för hela den självdistanserade värme som han gjort till sitt främsta varumärke.

Det vore naivt att vänta sig en lika stor upplevelse som Terminator 2 en gång gav oss, men Terminator Genisys är fortfarande tät, tung action i ett unikt robotuniversum där feelgood står lika högt i kurs som en gigantisk explosion.

Annons

Rekommenderade artiklar

Melankolisk cover på Yarden

Recension

En lysande melankolisk cover, som balanserar fint mellan realism och Roy Anderssonsk absurdism, tycker Frias recensent.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu