• ”Som fristadsförfattare ska jag fortsätta vara en brygga mellan olika konstnärer i Mosul” säger Ashraf Atraqchi.
Stockholms Fria

”Jag vill visa Mosuls konst för den svenska publiken”

Journalisten och konstkritikern Ashraf Atraqchi tvingades fly från Irak efter att ha hotats till livet av extremistgruppen IS. Nu har han fått en fristad i Sverige och kan fortsätta sprida kunskap om konstskatterna i Mosul.

När jag träffar 35-årige Ashraf Atraqchi i Kulturhuset i Stockholm är han relativt nyanländ i Sverige. På frågan om han vet någonting om svensk konst eller hunnit ta del av den så skrattar Ashraf Atraqchi högt.

– Hittills har jag enbart hunnit med Kulturhusets utbud. Men eftersom jag har ett starkt konstintresse så har jag redan börjat föra anteckningar om konstnärerna bakom alla skulpturer som jag passerar under mina promenader i Stockholm.

Ashraf Atraqchi är uppvuxen i Mosul i norra Irak som är landets tredje största stad både till ytan och befolkningsmässigt. Han är utbildad vid konsthögskolan i Mosul. Tidigt blev han aktiv i stadens kulturliv och har bland annat producerat kulturprogram i radio, skrivit konstkritik i irakiska tidningar och bloggat om stadens konstskatter. Han har länge kämpat för Mosuls världskända skulpturer och även dokumenterat förstörelsen av dem.

– Så sent som åtta dagar innan staden togs över av IS så var jag med om att arrangera en utställning om konstskatterna, säger han.

Det var i juni 2014 som terrorgruppen IS intog Mosul och började förstöra stadens kulturskatter. Flera av de kulturföremål som förstördes var från assyriska och grekiska perioder flera hundra år före Kristus. På sin blogg skrev Ashraf Atraqchi om IS härjningar och deras förstörelse av konsten i Mosul. Under en tid levde Ashraf Atraqchi tillsammans med sin fru och två barn under stark press och dödshot från IS. Han klarade sig även undan ett mordförsök när en mina exploderade framför hans bil. Familjen lyckades slutligen fly till Turkiet där dom fortsatte att kämpa för att inte upptäckas av IS- tentaklerna. Där tipsade författarkollegor om fristadsprogrammet. Nästan ett år senare befinner han sig nu i Stockholm där han fått bostad och ekonomiskt stöd i två år framöver.

– En stark drivkraft för mig är att sprida kunskap om konsten som förtryckarna ständigt försöker tvätta bort eller förstöra. Som fristadsförfattare ska jag fortsätta vara en brygga mellan olika konstnärer i Mosul, säger Ashraf Atraqchi.

Han håller kontakten med sitt nätverk, där flera av Iraks kulturarbetare ingår, via sociala medier som Facebook där dom kommunicerar under kodnamn. Många av Mosuls kulturarbetare har flytt till andra länder, några har frihetsberövats och andra har försvunnit. Konstnären Maher Harbi som även undervisat på konsthögskolan i Mosul höll på att dokumentera en hel konstperiod när han plötsligt dog. Skulpturören Hisham Sidan är försvunnen. När skulptören Wifaq Hamids hus konfiskerades och biblioteket sattes i brand så såg hon med egna ögon hur en av landets största konstsamlingar gick upp i rök.

– Jag vill berätta och visa Mosuls konst och kultur för den svenska publiken. Eftersom flera röster tystats så ska jag kämpa för att dom ska fortsätta höras genom mig. Under sin tid i Stockholm kommer Ashraf Atraqchi också att fokusera på sitt bokprojekt, The Chaos of Falling Apart – där ett 30-årigt kulturellt och konstnärligt system ska redovisas. Ashraf Atraqchi menar att förtrycket har funnits långt innan IS tog över makten i staden och att konsten i Mosul länge varit utsatt.

– Boken blir ett slags manifest över Mosuls konstskatt men där huvudet på skulpturen har huggits av, säger han.

Fakta: 

Fristadsprogrammet...

...innebär att en stad kan bjuda in en författare, journalist, musiker eller bildkonstnär som lever under hot i sitt hemland. Det viktigaste kriteriet är behovet av att komma i säkerhet och fortsätta kunna publicera sina verk. ICORN (International cities of refuge network) skickar inbjudan. Åtta fristadsförfattare har tidigare gästat staden, senast den etiopiske journalisten Mezgebu Habtewold.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu