Debatt


Stina Lundin och Elise Linnea Strömberg från SFQ
  • I en ny rapport berättar lundastudenter om homo- och transfobi som de tvingats utstå vid universitetet.
Skånes Fria

Gör upp med kränkningar av hbtq-personer på universitetet

I Sveriges förenade hbtq-studenters (SFQ) rapport Avslöja heteronormen! berättar studenter om en tillvaro kantad av homo- och transfobi. Förtyckande normer och attityder skapas i studiemiljöer vid landets olika universitet och högskolor. Lunds universitet är inget undantag.

Rapporten släpptes i maj och visar att kunskap och kompetens om normbildning och diskriminering brister i högskolan. Studenter som inte bär normer om sexuell läggning, kön och könsidentitet försätts i situationer där de antingen tvingas ”komma ut” som icke-normativa, eller låtsas vara normativa. Att låtsas vara normativ för att skydda sig emot kränkningar, diskriminering och trakasserier är tyvärr en trend som rapporten uppvisar.

En lundastudent berättar om klumpar i magen och önskan om att fly när en kurskamrat sa: ”Jag skulle aldrig kunna vara bög. De är så jäkla äckliga.”

Här ser vi ser att kränkningar florerar utan svar, för den som blir kränkt förmår inte svara ensam. Problemen är strukturella, vilket innebär att individen inte ska ta fighten själv. Likabehandlingsråd måste lägga i en högre växel.

En annan student från Lund berättar om sina planer att söka anställning på universitetet efter erlagd examen. Under arbetet med examensarbetet svärtades denna dröm dock ner. Medstudenters homofoba ”skämt” och attityder om homosexualitet och kön ledde till rädslor för att uppfattas som en ”jobbig jävel” om den sa ifrån. Läraren till samma student, en professor vid Lunds universitet, skickade transfoba mail till sina studenter i form av skämt, där den likställer personer med pronomen ”hen” med hönor.

Dessa attityder leder till rädslor och obehag som gör att många som utsätts avbryter sina studier i förtid.

Vi ser en högskola med normer som gynnar personer med en viss sexuell läggning och en viss könsidentitet, vilket i sin tur missgynnar hbtq-personer. I dagsläget drar högskolan nitlott och förlorar potentiella studenter, forskare och lärare som väljer att ta sig därifrån på grund av kränkande behandling eller rädslor att utsättas för diskriminering.

Detta måste upphöra! Högskolorna måste på allvar föra in normkritik högt på agendan och inse att likabehandlingsarbete är mer än temadagar. Vi är medvetna om den kunskapsbrist som råder, och i rapportens handlingsplan presenterar vi konkreta åtgärder för högskolan att bita tag i.

Att likställa ett pronomen med en fågel, hånas som äcklig på grund av ens val av partner, eller att ens tänka tanken att behöva dölja sin sexuella läggning, får inte ske. Bemötandefrågor måste prioriteras i verksamheten, vid fakulteter och institutioner och hela vägen in i kurssalarna.

Granska de talspråk som skapar situationer som de facto leder till avhoppade studier. För bakom de så kallade skämten skapas otrygghet, rädslor och marginaliseringar som påverkar en människas studier och liv.

Handlingsplanen uppmuntrar till åtgärder för att bland annat skapa trygga rum, föra in normkritiska perspektiv i pedagogiken och kompetensutveckla lärare och likabehandlingsråd. Vi sätter hopp till att Lunds universitet lystrar till berättelserna och hjälper oss att uppfylla SFQ:s vision: att högskolor och universitet motverkar att hetero- och cisnormer påverkar respektive lärosätes utbildningsinnehåll, utbildningskvalitet, studie- och arbetsmiljö.

Att driva inkluderande antidiskrimineringsarbete där alla studenter behandlas på lika villkor och där alla lärosäten tar ansvar för att skapa trygghet och skydd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu