Mostafa drömmer om ett vanligt liv | Fria.Nu
  • ”Jag är som en boll som sparkas runt”, säger Mostafa Jalali Farahani.
  • Mostafa Jalali Farahani är på desperat jakt efter någonstans att bo.
Skånes Fria

Mostafa drömmer om ett vanligt liv

Med ett uppehållstillstånd i Sverige hoppades Mostafa Jalali Farahani kunna börja ett nytt liv. Men utan jobb och bostad är målet svårt att nå.

Han flydde från Iran efter att ha förföljts, fängslats och torterats av regimen. I Sverige har han fått asyl och det är han glad för. Men ännu är varje dag en kamp för att överleva, kunna betala för sig och ha ett vanligt liv.

– Det är inget storslaget som jag söker utan det handlar om att kunna försörja mig och ha någonstans att sova. Ett hem, säger Mostafa Jalali Farahani.

Han vill berätta sin historia för att fler ska förstå hur det är att komma till en plats utan kontakter, familj eller kunskap om hur systemet fungerar.

***

– Jag vill inte ljuga för dig, säger personen bakom disken i receptionen till Boplats syd.

Beskedet som Mostafa Jalali Farahani får är att det tar minst två och ett halvt år att få en bostad via Boplats syd. Troligtvis tre år eller kanske mer.

I receptionen hänger planscher med reklam för kommande nybyggen som ska locka intresserade hyresgäster. Men för den som står utanför bostadsmarknaden handlar det inte om att välja. Där handlar det om att ta det som finns. Om det finns något.

Det är över 52 000 registrerade i kön. Omkring 10 000 är aktivt sökande, säger receptionisten. Förra året förmedlades drygt 4 000 lägenheter i Skåne via Boplats syd.

– Det är bostadsbrist, tyvärr kan vi inte hjälpa dig mer än så här, säger personen bakom disken.

Mostafa har stått i kö i ett och ett halvt år. Han har aldrig haft ett skriftligt kontrakt på sitt boende i Sverige. Det är nu sex år sedan han kom hit. Han har lyckats hyra lägenheter under kortare perioder, betalat ockerhyror men inte kunnat få bostadsbidrag.

För det krävs ett lagligt kontrakt. Nu flyttar han runt hos bekanta och måste flytta var och varannan månad.

– Jag trodde länge att det fanns hjälp att få, men jag har inte lyckats hitta det någonstans.

Istället känner han sig runtskickad mellan olika myndigheter och instanser.

– På Boplatsen säger de gå till socialen, som säger gå till arbetsförmedlingen och så vidare. Jag är som en boll som sparkas runt.

***

Mostafa Jalali Farahanis inbox är full av mejl från olika jobbsajter som ska hjälpa honom att hitta en anställning. På arbetsförmedlingen har Mostafa haft sex olika handläggare under det senaste året. Han har gått kurser i yrkessvenska, data och foto. En period fick han anställning som bagare, vilket han jobbat som även utanför Sverige. Han har haft praktik på en salladsbar och en restaurang.

– Men det leder inte till jobb, de tar bara in praktikanter för att tjäna pengar men anställer ingen.

Under 2014 hade han en halvårsanställning med lönebidrag, där arbetsförmedlingen betalade 80 procent av lönen, på iransk-svenska föreningen. Mostafa hoppades få fortsätta där men arbetsförmedlingen godkände inte en förlängning av anställningen.

– Jag vill göra rätt och inte jobba svart eller ha ett olagligt kontrakt. Nu är det som att samhället vill att vi ska göra saker olagligt eftersom det inte finns alternativ eller stöd.

Mitt i all stress över bostadsletande och jobbsökande försöker Mostafa ha ett vanligt liv.

– Jag spelar i Malmö communityteater och där har jag mina bästa vänner.

Genom teatern får han utlopp för viss frustration genom att berätta olika migranters historier av att vara på flykt, leva som papperslös och försöka starta om på nytt.

Men ibland tar oron och stressen över och då orkar han inte göra något.

– Jag hade många problem i Iran, men jag lämnade allt och lyckades ta mig hit. Jag hade ett hopp att börja ett nytt liv. Men nu efter sex år i Sverige har jag inget och det har krossat mig, säger Mostafa Jalali Farahani.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu