Frivilliggrupp utreder svenskt Natoavtal | Fria.Nu
  • General Jean-Paul Paloméros och general Sverker Göranson under pressträffen inför Natomötet Strategic Military Partner Conference i Stockholm.
Fria Tidningen

Frivilliggrupp utreder svenskt Natoavtal

Precis innan valet i fjol la den borgerliga regeringen fram ett så kallat värdlandsavtal med Nato. I början av 2016 går avtalet till omröstning i Riksdagen. Nu inleder en partipolitiskt obunden grupp en oberoende utredning om konsekvenserna av ett sådant avtal.

Tunga politiska aktörer som Hans Blix, Rolf Ekéus, Sven Hirdman och Lars Ingelstam deltar i utredningen som Stina Oscarsson, dramatiker och skribent, och Pierre Schori, diplomat, tagit initiativ till.

– Vi vill göra en noggrann analys av det här avtalet, vad det faktiskt innebär, så att det är känt innan riksdagens omröstning. Jag är inte ens säker på att alla riksdagsledamöter kommer ha läst avtalet innan de röstar, och det tycker jag man måste kräva som medborgare i Sverige. Det här är ju en jättestor säkerhetspolitisk fråga, säger Stina Oscarson.

Under våren har Socialdemokraterna och Moderaterna förhandlat om en gemensam försvarsuppgörelse där Moderaterna försökt få till stånd en utredning om svenskt Natomedlemskap. Statsminister Stefan Löfven stängde i april dörren för en Natoutredning, men har heller inte öppnat upp för att utreda värdlandsavtalet.

– Regeringen har sagt nej till en utredning om Nato, men samtidigt har Sverige med de små stegens politik under väldigt lång tid gått närmare och närmare Nato utan att på något sätt diskutera vad det får för konsekvenser säkerhetspolitiskt, säger Stina Oscarsson som nu hoppas att en oberoende utredning ska kunna visa hur dessa små politiska beslut påverkat Sveriges säkerhetsläge.

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige är skyldigt att ingripa ifall ett annat medlemsland blir anfallet, men också att andra medlemsländer måste försvara Sverige. Enligt värdlandsavtalet behöver vi inte försvara andra länder, men kommer heller inte att garanteras skydd.

Exakt hur avtalet kommer att fungera är ännu inte klargjort, men enligt Stina Oscarsson kan dokumentet tolkas som att Nato får rätt att fritt transportera trupper genom Sverige. Organisationens soldater kan också få immunitet från svensk lag.

– Det innebär att vi får ett Natomedlemskaps alla nackdelar rent säkerhetspolitiskt, men samtidigt blir ett mycket större hot för omvärlden, säger Stina Oscarsson.

Lars Ingelstam är oberoende forskare och författare, och deltar också i den oberoende utredningen. För honom är det inte helt tydligt vad värdlandsavtalet kommer att innebära, men han poängterar att en ökad militarisering inte är den enda lösningen för en ökad stabilitet i svenskt närområde.

– Det finns ett behov av en annan säkerhetsanalys än bara den militära. När det kommer till saker som skapar säkerhet i vårt närområde spelar militären en betydelsefull roll men inte all. Tidigare har vi haft en politik jämtemot baltstaterna och även Ryssland som avsåg att skapa flera relationer, bättre förtroende, och samarbete på flera punkter som akademiskt samarbete kulturutbyte, vänorter, en massa saker som iallafall jag tror har större betydelse för att minska spänningarna och öka säkerheten.

Gruppen inledde sin utredning den 22 juni och beräknar kunna lägga fram den i december.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu