Antirasister mobiliserar mot nytt Pegidamöte | Fria.Nu
  • Dan Park, Henrik Rönnqvist och Vivianna Loven-Unneryd under Pegidas manifestation på Stortorget i Malmö i februari.
Skånes Fria

Antirasister mobiliserar mot nytt Pegidamöte

Ett knappt halvår efter sin första manifestation är det antimuslimska nätverket Pegida tillbaka på Stortorget i Malmö.

– Det är dags för Sverige att förbjuda rasistiska organisationer att sprida hatpropaganda, säger Momodou Jallow.

I början av februari demonstrerade omkring 5 000 personer mot Pegidas första manifestation i Sverige. En dryg månad tidigare hade den hetsdömda före detta galleristen och skåningen Henrik Rönnqvist startat upp den svenska grenen av den rörelse som börjat i Tyskland och som beskrivs som rasistisk och islamfientlig.

– Vi måste alltid ta de växande rasistiska rörelserna på allvar. Pegida bygger på hat och rasistiska tankefigurer som betraktar alla som avviker från vithetsnormen som ett hot. Vi kommer aldrig acceptera Pegidas människosyn – det har vi visat förr och ska göra igen nu på lördag, säger Momodou Jallow, antirasistisk aktivist och kommunalpolitiker för Vänsterpartiet.

Pegida står översatt för ”Patriotiska européer mot islamisering av Europa”.

– Det finns saker som händer i vårt svenska samhälle som inte känns bra för oss svenskar. Pegida är en folkrörelse och tillhör inte till exempel SD eller KD. Det är vanliga människor som tycker att det har gått för långt, sa Henrik Rönnquist i januari till Skånes Fria Tidning.

Men Pegidas folkliga mobilisering har uteblivit. Till Stortorget i Malmö i februari dök ett fåtal åhörare upp och med endast en megafon kunde ingen höra vad som sades.

Efteråt kritiserades arrangemanget även av flera sympatisörer som dåligt skött. Ungefär på samma sett har det sätt ut i Linköping, Göteborg och Uppsala när Pegida manifesterat under våren.

– De är en deppig skara och ett stort fiasko, men samtidigt är både Henrik Rönnqvist och Dan Park dömda för hets mot folkgrupp och de ska bemötas som de rasister de är, säger Fanny Rosberg från nätverket No Pegida, som ordnar en motdemonstration med fokus på allas rätt till en fristad.

Momodou Jallow är inne på samma spår. Han har tidigare kämpat mot Dan Park efter att Park avbildat Jallow på olika kränkande sätt. Senast i höstas, då Dan Park fick sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. Samtidigt dömdes Henrik Rönnqvist för att ha ställt ut Parks bilder.

– Pegidas världsbild är världsfrånvänd och bygger på en postkolonial och rasbiologisk ideologi. Där får varken muslimer, afrosvenskar, judar eller romer plats i Sverige. När de sprider sin hatpropaganda måste vi reagera och protestera. Vad som händer annars har vi sett tidigare i historien.

No pegida demonstrerar mot Pegida och för asyl och allas rätt till en fristad lördag den 27 juni kl 18 på Stortorget i Malmö.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mostafa drömmer om ett vanligt liv

Mostafa Jalali Farahani hoppades kunna börja ett nytt liv efter flykten från Iran. Men utan jobb och bostad är målet svårt att nå.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu