Att se snygg ut naken  | Fria.Nu
Skånes Fria

Att se snygg ut naken 

Vad sysslar du med då?” 

Jag sitter i en soffa på en fest i Malmö. Lite obekväm och lite utanför den sociala krets jag brukar umgås i. Frågan kommer från en person som jag inte känner. Den är säkert ställd i bästa välvilja men framför mina ögon förvandlas personen till en vargflock. Det här är mitt test. Platsar jag i flocken, i gemenskapen? Förut brukade jag fly men numera har jag ett köttben att kasta till de dreglande käftarna. 

– Jag skriver. Jag har skrivit en bok bland annat, svarar jag. 

Sen är jag accepterad. Jag slipper berätta att det jag tjänar mina pengar på är ett ganska trist vårdjobb, inte på att skriva, och att jag i ärlighetens namn inte har producerat särskilt mycket sedan boken publicerades. Visst, jag skrev romanen för att jag ville säga något men ibland tänker jag att den främsta anledningen var att bli omtyckt. 

Nu, i skrivandets stund, hälsar jag på vänner som bor på en ockuperad vagnplats i en medelstor stad i Europa. Igår svetsade jag på ett underligt konstverk som ingen annan än jag själv kommer att veta att jag har varit med och byggt. Gissa om det kilade i instagramfingrarna och jag hade gladligen lagt upp en selfie om det inte rådde fotoförbud på vagnplatsen. Nu skriver jag det i en krönika. Och ja, markockupationer, konst och resor är sånt som smäller högt i min sociala krets. Även en enkel resa till vänner kan ha dolda agendor i mitt psyke. Mer kött åt vargarna. 

I mina svaga stunder tänker jag att allt jag gör är till för att lugna den lilla narcissistdjävulen som bor i mig. Att min starkaste drivkraft till att handla är viljan att bli omtyckt av flocken. 

– Men allt det politiska och ideella arbetet jag gör då? piper en lite skrämd röst från min vänstra axel. 

– Det gör du bara för att du vill bli sedd, svarar en röst från min högra axel. Du kunde lika gärna tränat på gym för att se snygg ut naken. 

Att hjälpa människor som har det svårt på grund av att en vill bli omtyckt behöver inte vara fel. Men jag tror att det ibland kan vara bra att stanna upp och blicka inåt för att se vilka drivkrafter som egentligen driver oss. Jag tror att de flesta av oss drivs av mer narcissism än vi vill erkänna. Genom att uppmärksamma det tror jag att våra handlingar kan bli tydligare. Att upptäcka och erkänna sin narcissism tror jag är vägen till att göra rätt saker av rätt anledningar. Det är vägen till att sluta frukta flocken.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon har koll på våra medier

GFT träffar Ulla Carlsson, som nyligen utsågs till världens första Unesco-professor i yttrandefrihet, medieutveckling och internationell politik.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu