• ”FN konstaterar att de största säkerhetspolitiska hoten är mäns våld mot kvinnor och klimatförändringarna”, säger Gudrun Schyman.
  • Brittiska truppfartyg deltar i den Nato-ledda övningen på Österlen.
Skånes Fria

Protester när Nato intar Skåne

I helgen går 5 600 soldater i land på Österlen och bombplan fäller övningsminor i Östersjön. Den Nato-ledda övningen möter protester - bland annat från Fi:s Gudrun Schyman.

Militärövningen Baltops har genomförts i Östersjön, Sverige och Polen sedan 1971. Men i år är den större än någonsin. 17 länder, 5 600 personer, ett 50-tal stridsflygplan och lika många fartyg deltar.

– Fler nationer ser värdet av att öva tillsammans. Många länder skär ner på sin försvarsmakt, men här får de chansen att öva sina förmågor med andra, säger major Kristina Swaan.

På lördag övar hela styrkan landstigning på Ravlundafältet utanför Simrishamn - och samtidigt ska två amerikanska bombplan av typen B52 fälla övningsminor över havet. B52-plan användes till exempel under Vietnamkriget och är konstruerade för att kunna bära kärnvapen.

I år är det Nato och USA som står för detaljplanerandet av Baltops. Men hänsyn har tagits till att Sverige och Finland inte är medlemmar i Nato, menar Kristina Swaan.

– De övningsscenarion som spelas upp är inte kopplat till Nato-uppgifter, utan till uppgifter som är aktuella för de nationer som deltar.

Men nu höjs kritiska röster mot övningen. På lördag anordnar Feministiskt initiativ en manifestation mot Baltops i Simrishamn. Gudrun Schyman, ordförande för Fi Österlen, är en av initiativtagarna.

– Vi måste se att de här övningarna är ett närmande mot ett medlemskap i Nato. Fi vill att Sverige ska fortsätta bedriva en utrikes- och säkerhetspolitik som är alliansfri, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman är också kritisk till att Sverige ska bli ett så kallat värdland för Nato. Det innebär att Nato vid behov kan koordinera sitt arbete från Sverige.

– Allt detta är en del i en upptrappningsspiral och ett steg tillbaka till ett militaristiskt synsätt. Samtidigt som FN konstaterar att de största säkerhetspolitiska hoten är mäns våld mot kvinnor och klimatförändringarna.

Också Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson, Stig Henriksson, är kritisk till att delta i en Natoledd övning - och till att den sker i Sverige.

– Det pågår på nåt sätt en politisk moonwalk, där vi ser ut att gå på ett håll men i själva verket går åt ett annat. Vi säger att vi inte ska vara med i Nato, men vi tvinnar in oss i deras strukturer och uppfattas alltmer som ett Natoland, säger Stig Henriksson.

Förutom Baltops genomförs just nu den USA-ledda militärövningen Saber strike i Baltikum och Polen. Förra året startade den ryska militären utan varsel en storövning i Östersjön samtidigt som Baltops och Saber strike.

Stig Henriksson tror att Natosamarbetet kan leda till minskad säkerhet.

– Spänningsnivån höjs. Vi ser det redan nu, Nato övar mer i Östersjön, Ryssland övar mer i Östersjön. Om inte något hinner hända dess kan det till och med ske en olycka som leder till direkt konfrontation.

I helgen sker två manifestationer mot Baltops. På lördag klockan 13 arrangerar Kommunistiska partiet och ABF Kristianstad en manifestation på parkeringen vid Haväng. Manifestationen i Simrishamn sker på Hamnplan klockan 11.

– Vi vill prata om saken och sprida kunskap. De flesta har ju ingen aning om vad som pågår innan. Men det lär märkas, när soldaterna stiger iland på Ravlunda och när de fäller minor över havet, säger Gudrun Schyman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu