• Folket har enats i massiva demonstrationer mot korruptionen och politikernas straffrihet. De sociala rörelsernas strategi är nu att samarbeta för att få till reformer före presidentvalet.
  • Demonstranten Omar Lopez vill att valet som är planerat till i september skjuts fram. ”Om vi väljer en ny regering nu kommer vi ramla i samma strukturer”
  • ”Nu vet folket att de inte behöver bli styrda av politiker de inte är nöjda med”, säger urfolksledaren Domingo Hernandez.
Fria Tidningen

Guatemalas sociala rörelser går ihop – kräver slut på korruption

I början av maj avgick Guatemalas vicepresident till följd av massiva demonstrationer efter en korruptionsskandal. Nu samlas landets gräsrotsrörelser för att kräva sociala reformer och ett slut på straffriheten för makthavarna.

Vissa kallar situationen i Guatemala en politisk kris, andra en guatemalansk vår. En korruptionsskandal som avslöjades av guatemalanska åklagarmyndigheten och Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala, CICIG, för drygt en månad sedan, har utlöst en våg av folkligt motstånd som kräver omfattande politiska reformer och att det nationella valet, som är planerat till september, flyttas fram.

Den 16 april arresterades 22 personer, bland annat dåvarande vicepresidentens privata sekreterare och nuvarande och tidigare chefer för guatemalanska tull- och skatteverket, SAT, efter starka misstankar om inblandning i ett kriminellt nätverk som kommit att kallas La linea, linjen. Det refererar till ett mobiltelefonnummer som företag kunnat ringa för att olagligt förhandla den summa de ålagts att betala i tullskatt.

Korruptionsskandalen har lett till starka reaktioner bland folket som gått miste om stora summor skattepengar, uppskattningsvis motsvarande 940 miljoner svenska kronor. Det ska ses i ljuset av att Guatemala är ett land där hälften av alla barn är undernärda och staten inte anser sig ha råd att servera lunch i skolan. 130 barn dog av svält under 2014.

Avslöjandena bevisar dessutom det guatemalanerna alltid misstänkt – att det finns arrangemang mellan politiska och ekonomiska sektorer som samarbetar för att skydda deras ömsesidiga intressen så som investeringar, resurser och straffrihet för de personer som utnyttjar systemet. Detta är kritik som urfolks- och småbrukarrörelsen länge fört fram och protesterat mot. Genom avslöjandet av korruptionsskandalen i april har nu ett latent missnöje även bland stadsbefolkningen fått luft under vingarna och de nationellt utlysta demonstrationerna, sammankallade via sociala medier, har fått stor uppslutning, inte minst av studenter, en grupp som under lång tid inte tagit så stor plats i politiken.

– Folket i städerna och på landet har enats. Jag har inte sett så här mycket folk på en demonstration sedan Guatemala skrev under fredsavtalen 1996, säger Maya- och småbrukarledaren Daniel Pasucal under en stor manifestation på Plaza de la Constitucion i Guatemala City.

De första stora demonstrationerna hölls den 25 april och huvudkravet var då att vicepresidenten Roxana Baldetti skulle avgå. Trots att åklagarna inte riktat några direkta anklagelser mot henne, antogs hon vara involverad i korruptionsskandalen då hennes personliga sekreterare var en av ledarna. Den 8 maj hörsammade hon kravet och den 14 maj tillsattes en ny vicepresident, Alejandro Maldonado. Men detta stillade inte demonstranterna, tvärtom kom dubbelt så många till den sammankallade demonstrationen den 16 maj.

– Vi är inte nöjda med valet av Alejandro Maldonado och vi kräver även hans avgång, säger Omar Lopez, en ung kille från urfolksgruppen Maya Quiché som bär på en papiermarchéfigur i form av en groda med vicepresidenten på magen.

– Han har ett förflutet i extremhögerpartiet MLN och i det paramilitära. Senast förra året röstade han för att upphäva domen om folkmord mot Ríos Montt, säger Omar Lopez upprört.

Tvingas även president Otto Pérez Molina avgå är det dessutom Alejandro Maldonado som kommer ta över presidentposten.

Den senaste veckan har det politiska landskapet förändrats för var dag som gått. En ny korruptionsskandal uppdagades på onsdagen i vilken försäkringskassan ska ha gett ett mångmiljonkontrakt till ett läkemedelsbolag och i utbyte saltat fakturor på dialysapparater. Pengarna som svindlades bort och inte gick till vård antas ha orsakat nio njursjuka personers död och de ansvariga på försäkringskassan anklagas nu därför dessutom för dråp. På torsdagen avgick efter kritik och misstankar om korruption inrikesministern, vice inrikesministern, miljöministern och ministern för gruvor och energi.

Men trots dessa avgångar fortsätter protesterna och hårdare, mer djupgående krav ställs nu på regeringen samtidigt som olika sociala rörelser närmar sig varandra för att lägga fram gemensamma krav med brett och legitimt socialt stöd.

– Det var viktigt att vi lyckades få (vicepresidenten) Roxana Baldetti att avgå eftersom folket lade märke till att de hade makt att åstadkomma det. Nu vet de att de inte behöver bli styrda av politiker de inte är nöjda med och som inte jobbar för dem, säger urfolksledaren Domingo Hernandez.

De sociala rörelsernas strategi är nu att samarbeta, säger Domingo Hernandez. Flera organisationer har kallat till en ”asamblea social y popular”, en folklig församling, den 30 maj, där alla urfolksgrupper ska vara representerade och företrädare för småbrukare, studenter, ungdomar och kvinnor från alla delar av landet ska komma överens om de huvudkrav de har gemensamt. Förslaget är att först och främst kräva en reform av vallagstiftningen och nya regler för politiska partier, ett krav som hittills redan varit frekvent förekommande bland protestskyltarna.

Domingo Hernandez förklarar att det framför allt är tre saker som de tror behöver åtgärdas för att förbättra lagen; den folkliga representationen i parlamentet, ta bort möjligheten till omval och bättre reglera finansiering och reklam för politiska partier. Dessutom kräver de att en nationell konstitutionerande församling skapas för att tillsammans med folkets deltagande, göra om spelreglerna i grunden.

Men tiden är knapp för reformer. I september är det val och politiska partier tävlar redan med varandra om att ta avstånd från korruption och prata om en ny konstitution för att vinna röster från den nu väldigt politiker-skeptiska befolkningen. Kritiska politiska analytiker menar att ett val i år inte kan ha någon legitimitet på grund av den rådande politiska situationen och måste skjutas upp för att ge plats för en reformering av vallagstiftningen. Vem som skulle regera under en övergångsperiod är oklart. Men klart är att beroende på vem som skulle leda en sådan process och vilka som skulle få inflytande i den, har det guatemalanska folket både möjlighet att vinna och risk att förlora. Domingo Hernandez är försiktigt hoppfull:

– Det kommer vara en kamp och en styrkedemonstration, men vi tror att en reformering är möjlig. Om vi inte lyckas, har vi i i alla fall försökt allt vi kan.

Fakta: 

Guatemala

Guatemala har Centralamerikas starkaste ekonomi, men rikedomarna är mycket ojämnt fördelade. Efter inbördeskrigets slut år 1996 har våld, korruption och gängkriminalitet varit ett stort problem.

Landet styrs som en republik där presidenten är både regeringschef och överbefälhavare för armén. Presidenten väljs för fyra år och kan inte återväljas.

Sedan 2011 innehar det högerorienterade Patriotiska partiet makten. President Otto Pérez Molina är den första tidigare militären som vunnit ett presidentval sedan demokratin återinfördes 1986.

I september i år hålls presidentval, men Patriotiska partiets chanser till återval verkar nu ha havererat efter den avslöjade korruptionsskandalen. Både partiets presidentkandidat och vicepresidenten har tvingats avgå.

Källor: Landguiden, Svenska FN-förbundet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu