”Ett tillfälle att ifrågasätta gränser” | Fria.Nu
  • Picknickfestivalen i Kålltorp går av stapeln 6 juni – liksom Festival Illegal och Antirasistisk folkfest.
Göteborgs Fria

”Ett tillfälle att ifrågasätta gränser”

En gemensam anti-rasistisk plattform, kallad Ett Enat Göteborg, samlar evenemang den 6 juni. Festival Illegal är ett av dem och Vera Jarnskog, en av arrangörerna, berättar om dagen.

Vad händer på Festival Illegal på lördag?  

– Det blir en heldagsfestival med föreläsningar, seminarier, fotoutställning och livespelningar bland annat. Fokus kommer att ligga på frågeställningar som ”Varför firar vi nationaldagen? Varför finns nationsgränser? Hur skulle det se ut om vi inte hade gränser?”. En av de större händelserna under dagen är ett samtal med representanter från olika politiska partier. Frågor om asylpolitik och hur det ser ut i Göteborg för papperslösa kommer att lyftas. På kvällen blir det mer fokus på musik, men temat kommer att vara kvar även då.

Varför arrangerar ni Festival Illegal just på nationaldagen?

– På nationaldagen firas Sverige. Vi vill uppmärksamma de som lever i Sverige men som inte räknas som svenska medborgare. Nätverket Ingen människa är illegal, som Festival Illegal representerar, är emot idén om nationsgränser. Det här blir ett tillfälle att ifrågasätta gränser och diskutera till exempel nationalism.

– Jag har själv fått upp ögonen för olika sätt att tänka under arbetet med att arrangera festivalen, och jag hoppas att vi kan bidra med lite mer kunskap om asylrätt och hur det är att leva som papperslös. Jag hoppas också att de som deltar ska känna en vilja att engagera sig.

Nytt för i år är att ett antal arrangörer har gått samman till ”Ett Enat Göteborg” – vad innebär det?

– Vi upptäckte att det hände ganska mycket på samma dag, och att vi egentligen jobbar för samma saker. Då bestämde vi oss för att gå samman och marknadsföra oss tillsammans. Jag tror att det innebär att vårt budskap blir starkare för att det syns att vi är så många som tycker likadant. Vi är för mångfald och tycker att Göteborg ska finnas till för alla.

Fakta: 

Ett enat Göteborg:

Picknickfestivalen, Festival Illegal, Antirasistisk folkfest (SWT, Genesis Project, Electrotravels, Electronic Culture, Flexible, Mythos, Elektro Illegal, Chaize Maize, Musiker mot rasism).

Picknickfestivalen är en festival för mångfald och gemenskap. Vi vill samla hela Göteborg på samma ställe - Apslätten i Kålltorp. På plats finns förutom Picknickbesökare och artister, även organisationer, matvagnar, ett kramtält och aktiviteter för alla.

Klockan 12-21, Apslätten, Kålltorp

För program och information: www.picknickfestivalen.se

Festival Illegal är tillbaka! Den här gången med en endagsfestival; där vi under dagen för samtal kring bland annat nationsgränser och lyssnar på föreläsningar om t.ex nationalism, sedan övergår festivalen till storslagen fest med liveuppträdanden.

Klockan 13-02, världskulturmuseet, södra vägen 52

För program och information: festivalillegal.wordpress.com

Antirasistisk folkfest ­– 6 juni ska självklart firas på bästa sätt – tillsammans för en solidarisk och rättvisare värld! Flera av Göteborgs klubbar, arrangörer och artister sluter nu upp och visar sin ståndpunkt mot rasism. Det kommer bjudas på hip hop, techno, trance, dub roots reggae samt samt break dance, graffitikonst, food trucks med mera. Tal kommer hållas av välkända gäster som kämpar för att imorgon ska bli en bättre dag än idag. Arrangemanget är en del av Festival Illegal.

kl 11-22, Hedens fotbollsplaner

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu