Dansintresset väckte läslusten | Fria.Nu
  • När gruppen träffas bara flyger idéerna fram för nya projekt menar Victoria Tcha (längst ner till höger). På bilden även Moncef Henaien, Bogdan Bizic och Veronica El Radaf.
Skånes Fria

Dansintresset väckte läslusten

Det började med ett projekt som skulle öka läslusten hos unga och slutade i två föreställningar på Dunkers kulturhus där deltagarna visar varför de brinner för hiphop, breakdance och spoken word.

– Tänk vad lite läsning kan göra, säger projektledaren Bogdan Bizic.

Hösten 2014 blev Bogdan Bizic tillfrågad om han ville leda ett läsprojekt som handlade om att uppmuntra unga människor i Malmö och Helsingborg att läsa mer. Vad han inte visste då var att projektet skulle leda till två föreställningar med dans, spoken word och hiphop, flera sidoprojekt och ett tätt knutet nätverk som fortsatte att hjälpas åt även efter att projektet var slut.

Från början var tanken att alla skulle läsa boken Can’t stop, won’t stop – A history of the hip-hop generation av Jeff Chang, som anses vara en av de mest trovärdiga historieböckerna om hiphop.

– Men det var svårt att få deltagarna att läsa något som de inte hade valt själva. Istället fick de läsa böcker och texter på internet kring de konstformer som de är intresserade av. Sedan träffades vi en gång i veckan och diskuterade texterna. Det blev samtal om allt från musiklagar till jämställdhet, säger Bogdan Bizic.

Flera av deltagarna ville pröva sina intressen i praktiken och föreslog en föreställning. I december visades How we met, en samling nummer där den groende passionen för en konstart står i centrum. Sedan dess har flera i gruppen fortsatt att träffas, bollat idéer och hjälpt varandra att förverkliga dem. I helgen är det dags för den andra föreställningen; Still here som handlar om varför musiken och dansen fortfarande är en så stor del av deltagarnas liv.

Bogdan Bizic tror att det faktum att gruppen har träffats och läst på om de olika konstformerna har gjort att många har fått ett fördjupat intresse.

– Utan kunskap kan det vara svårt att träffa folk och få rätt kontakter. Genom läsning får du ett bredare perspektiv på vad som är möjligt, du blir mer medveten om vilka resurser som finns. Det är trist om resurserna bara snurrar runt hos några få istället för att man bjuder in fler att delta.

För Victoria Tcha har läsningen gjort att hon har kunnat ta till sig information hon behöver för att starta projekt och utveckla sitt intresse för dans.

– Jag hade inte läst särskilt mycket innan, men genom projektet har jag fått mycket hjälp och insett att saker som att söka bidrag och stipendium är enklare än jag trodde. Om jag inte hade fått kunskapen hade jag bara stått utanför och tänkt att det är en lång process.

Hon och en vän har precis dragit igång projektet Linkin roots, som går ut på att utforska bakgrunden till dansstilarna house, dancehall, hiphop och samba. Tanken är att åka till de städer där danserna har utvecklats och samla in information.

– Vi jobbar mycket med ungdomar ute på fritidsgårdar i Malmö där vi lär ut de här dansstilarna. Förhoppningen är att de ska lära sig mer om hur danserna hänger ihop, och kunna inspireras och lära sig av varandra. I slutändan kommer ungdomarna få sätta upp en föreställning med de olika stilarna.

Moncef Henaien halkade in i projektet genom att han dansade breakdance tillsammans med Bogdan Bizic.

– Jag började med break, men när jag fått kunskapen om vad det är så blev det mer än dans. Jag såg en massa element bakom och kunde sammanfoga prickarna på ett nytt sätt, säger han.

Under projektets gång har han också börjat utforska filmmediet. Först genom korta filmklipp som visades under den första föreställningen och därefter genom dokumentären Sobre las nubes som han filmat tillsammans med två andra dansare i bland annat Peru och Brasilien.

– Vi dansade överallt och kom tillbaka på en annan nivå. Utan att kunna ett ord spanska träffade vi människor som sysslar med dans, foto och politik, och blev bjudna att bo hemma hos folk. Filmen visar att hiphop löser en massa problem, det handlar inte bara om våld eller om snygga tjejer. Det är frihet, en chans att prata och diskutera.

Bogdan Bozic tror också att gatukulturen kan ha en folkbildande effekt.

– De som började med hiphop och breakdance gjorde det för att de ville förändra något i samhället, på sitt eget plan. Det kan vara lättare att lägga in kunskap när du rappar, det passar inte alla att lära sig saker i skolan på det klassiska sättet.

Fakta: 

Läsning + hiphop

• Word 2.0 har drivits av studieförbundet Bilda. Ungdomar från sjutton år och uppåt har deltagit i läsövningarna och föreställningarna. Projektet är nu avslutat.

• 30 maj, kl 13–16 blir det öppet dansgolv och visning av föreställningen Still here och dokumentären Sobre las nubes. På Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Annons

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu