Återbrukskonst vill inspirera | Fria.Nu
  • Nina Zetterqvist har gjord denna skulptur av bland annat knappar och skohorn.
  • Marina Lillich har gjort det här smycket.
  • De här blommorna är gjorda av Renathe Schneider.
Landets Fria

Återbrukskonst vill inspirera

Ljuslampetter av läskburkar, kläder av överkast och skulpturer av skohorn. Det är några av föremålen i utställningen På nytt som visas på Frövifors pappersbruksmuseum i sommar och är tänkt att inspirera fler till återbruk.

I samlingsutställningen På nytt medverkar 14 konstnärer och konsthantverkare från hela landet. Desutom har deltagarna på Eskilstuna folkhögskolas utbildning Recycle design bjudits in att visa sina elevarbeten. De har tillverkat lampor och gjort vad de kallar hybridmöbler, alltså möbler som är byggda av minst två andra möbler. Och så visas föremål från Örebro läns museums och Frövifors pappersbruksmuseums samlingar med koppling till återbruk ur ett historiskt perspektiv. Det handlar om exempelvis trasmattor och lapptäcken.

– Det är sådant som har lappats och lagats. Utställningen är en reaktion på slit- och slängsamhället som vi lever i, säger museichefen Mikael Tiderman.

Han beskriver utställningen som lekfull, rolig och inspirerarande, med en stor bredd av olika typer av föremål, tekniker och uttryck.

– Tanken är att besökarna ska känna igen föremål som de själva har hemma och se dem i ett nytt sammanhang. Förhoppningsvis tänker de till innan de slänger en gammal stol som saknar ett ben – kanske kan den användas på ett nytt sätt?

I samband med utställningen ordnas även skrotverkstad vissa dagar där främst barn kan prova återbruk i praktiken tillsammans med museets pedagog.

2015 har utnämnts till Miljöår på pappersbruksmuseet, med bland annat loppisar och sommarens tre utställningar med hållbarhetstema. Förutom På nytt visar föreningen Sveriges konsumenter sin vandringsutställning Stilmedveten under juni och juli, som riktar sig till unga och handlar om hållbar och smart textilkonsumtion. Och så har företaget som huserar vägg i vägg med museet gjort en utställning om sitt miljöarbete.

På nytt – återbruk i konst och hantverk har vernissage den 30 maj och visas 2 juni–29 augusti på Frövifors pappersbruksmuseum i Örebro län. Läs mer på www.froviforsmuseet.com.

Fakta: 

Medverkande

Agneta Bergman

Gunilla ”Kaipa” Ericsson

Anna-Maria Hilborn

Sara Hillersberg

Anny Jernberg

Margareta ”Täxas” Johansson

Marina Lillich

Catarina Sandberg

Renathe Schneider

Joséphine Perini Stefansson

Per-Ola Söderlund

Erik Torstensson

Nina Zetterquist

Maria Öqvist Öhman

Samt elever från Eskilstuna folkhögskolas kurs Recycle design

Annons

Rekommenderade artiklar

Börja året med en kurs

Vill du bli självhushållare, starta odlingsföretag eller bygga tiny houses? Vi tipsar om vårens folkhögskolekurser.

Landets Fria

”1YT är en livsinjektion”

Kursen Ett år i omställning (1YT) ges nu för första gången i Sverige. ”Jag är sprängfylld av inspiration” säger en deltagare.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu