Hammarkullen i sin bästa skrud | Fria.Nu
  • Hammarkullekarnevalen firar 40 år. Karnevalen startades 1975 av ungdomar och vuxna genom "Friscoprojektet" på Hammarkullens fritidsgård.
Göteborgs Fria

Hammarkullen i sin bästa skrud

Hammarkullekarnevalen firar 40 år. Karnevalsgeneralen Tony Parath har arbetat med festivalen de senaste 20 åren, och han ser karnevalen som ett sätt att visa upp Hammarkullens bästa sidor.

Några dagar innan karnevalen ringer det oavbrutet i karnevalsgeneralen Tony Paraths telefon.

– Det är kaos som vanligt, säger Tony Parath. Allt som ska skötas går genom mig. Det är knallar som ska ordna med bord, tivolit ska komma på plats, alla tillstånd ska fixas, och dessutom måste jag hålla kontakt med alla myndigheter. Jag håller i alla bollar, och allt måste slutföras nu.

I år är det jubileumsår då karnevalen firar 40 år. Förväntningarna är höga och det märker Tony Parath framförallt när han svarar på medias frågor.

– Alla undrar vad som kommer hända då vi har jubileum. Svaret är att det inte kommer att märkas så väldigt mycket. Jag tycker man kan se på detta från en annan vinkel. Vi ska inte ta för givet att karnevalen återkommer år efter år. Till årets karneval har vi fått 175000 kronor från stadsdelsförvaltningen i Angered, och då är det jubileumsår. Tidigare har vi fått mer. Sen har vi givetvis ett stöd från Kulturförvaltningen också.

Överhuvudtaget har Tony Parath inte fått någon vidare uppbackning från stadsdelen, säger han. Han anser att det borde vara mer naturligt att de inför jubileet hörde av sig med frågor om hur de kan bidra till arrangemanget.

– Men inte ett samtal har kommit från dem. Det förväntas av oss att göra mer samtidigt som vi får mindre pengar. Trots detta har vi lyckats med att återigen göra en karneval, och att vi firar 40 år känns helt fantastiskt.

Under helgen väntas över 70000 besökare till Angered. Dessa kommer att ta del av en sprakande karneval på lördag. Dagen efter arrangeras en speciell dag vikt till barnen.

– I barnkarnevalen kommer det att vara runt 300 barn från ett antal skolor från Göteborgsområdet, säger Tony Parath.

Inför karnevalen har även ett tiotal lokala ungdomar fått chansen att delta i workshops och tillsammans måla en muralmålning, under handledning av konstnären Pernilla Persson Jahangiri.

Stora handmålade vepor med konstverk kommer även att hängas upp runt om i Hammarkullen inför karnevalen.

Beskrivningarna av förorten innehåller ofta fördomar. Karnevalen fyller en viktig roll för att slå hål på den negativa bilden, anser Parath.

Efter dubbelskjutningen på Vårväderstorget satt Tony Parath i möten med politiker för att diskutera vad som kunde göras för att motverka våldet.

– Det gäller att titta på de bra saker som redan görs. Det gäller att stötta och uppmuntra de föreningar och grupper som gör ett viktigt arbete. Anställ fler personer i ett par stora föreningar så att de får en stolthet i det de gör. Fortsätt även att stötta karnevalen som är oerhört viktig för Göteborg som stad. Vi skapar en mer positiv bild av Hammarkullen. Vi visar upp allt det goda som görs här i stadsdelen.

För de som ännu inte tagit del av karnevalen, varför ska man ta sig till Hammarkullen till helgen?

– Kom hit och umgås. Här får man även möjlighet att se förorten i sin absolut bästa skrud. Bättre än så här blir det inte, säger Tony Parath.

Annons

Rekommenderade artiklar

Två nya sidor av Josef och Erika

Josef Kallerdahl och Erika Angell har varit en duo i över tio år. Nu skiljer ett världshav de båda åt. Musik gör de ändå, och i dagarna släpps en vinylutgåva som spelats in i Montreal och Göteborg.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu