Politiker: Nu ska skolan utredas | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Politiker: Nu ska skolan utredas

Sjumilaskolan ska nu utredas och kan komma att organiseras om. Det meddelar stadsdelens ordförande Jahja Zeqiraj (S).

– Ganska många lärare skrev under det här brevet, det är ett rop på hjälp, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd, som är en av dem som fått brevet.

Företagshälsovården har kallats in och ska intervjua alla lärare. Utredningen ska sedan presenteras för politikerna den 9 juni.

De lärare vi pratat med menar att intervjuer med företagshälsovården är en allt för klen åtgärd. Vilka förändringar kan göras utifrån den utredningen?

– Vi kan förändra allting, om det visar sig att majoriteten av lärarna upplever samma brister som dem som skrivit brevet. Den röda tråden här är brist i ledarskap, man har synpunkter på rektorns ledarstil och hennes förmåga, närvaro och frånvaro.

Det går givetvis att byta ut en rektor, det har varit flera rektorsbyten på skolan redan, krävs det inte mer åtgärder?

– Det jag tänker på, utan att föregå utredningen, är att vi behöver organisera om. Nästa steg blir nog att återgå till att göra som i början av 2000-talet så att högstadiet, mellanstadiet och lågstadiet var egna organisationer med egna rektorer.

Du själv är högst ansvarig i stadsdelen, kunde inte du ha agerat tidigare och gjort mer?

– Nej. Utifrån mitt uppdrag som huvudman har jag vidtagit åtgärder. Vi har tillfört fler förstelärare än till andra skolor för att kompensera för sådant som inte finns hemifrån, vi har också förstärkt med trygghetsvärdar. Nästa steg blir nog att organisera om.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu