Högdalsbor ockuperar skola | Fria.Nu
  • Högdalens vänner sätter upp banderoll på skolhuset.
  • Utställning om politisk kamp i Högdalen inne i skolhuset.
  • Ulrika Dahl håller tal på torget.
  • Veidekkes reklam på väggen till skolhuset har retat många Högdalenbor. "12 min til SOFO" och "bli VIP och få förtur", står det.
Stockholms Fria

Högdalsbor ockuperar skola

I en rivningshotad skola i Högdalen pågår nu Stockholms första husockupation på flera år. ”Det är fullt fungerande lokaler och det är så mycket som behövs här”, säger Ulrika Dahl.

En gammal skolbyggnad i Högdalen ockuperas just nu av nätverket Högdalens vänner. Syftet är delvis att protestera mot utförsäljningen av välfärden. Märta är en av dem som befinner sig inne på ockupationen.

– Utvecklingen är inte önskvärd, det sker på människors bekostnad. Det finns helt andra intressen bland de som bor här i området, säger Märta som inte vill gå ut med sitt riktiga namn.

Huset, som är en gammal skolbyggnad, såldes av Stockholms stad till norska byggbolaget Veidekke 2010 och har sedan dess stått mestadels outnyttjat. Märta ser försäljningen som ännu ett steg i privatiseringen av välfärden.

– Det har kommit många förslag på vad som kan göras med huset, men alla har ignorerats.

Nu ska skolan rivas och Veidekke planerar att bygga bostadsrätter på platsen.

– Det sista som behövs i Högdalen är fler bostadsrätter, säger Ulrika Dahl från Högdalens vänner. Hon är Högdalsbo sedan 22 år och deltar i verksamheten utanför skolan. Tillsammans med många andra i Högdalen är hon upprörd över försäljningen och tror att huset skulle kunna nyttjas bättre.

– Det är fullt fungerande lokaler och det är så mycket som behövs i Högdalen, som fler billiga bostäder, möteslokaler, verksamheter för unga vuxna och för äldre.

Högdalen är en av de stadsdelar som drabbats hårdast av utförsäljningen av allmännyttan, menar Ulrika Dahl.

– Man sålde vårt centrum till Citycon. De har höjt hyrorna och i princip tömt butikerna, få hade råd att fortsätta verksamheten. Och man sålde vårdcentralen till Capio. I dag har läkarna ungefär två minuter till varje patient.

Simhallen har lagts ut på entreprenad till företaget Actic.

– Vill du simma kan du göra det var som helst i Stockholm med samma kort – förutom i Högdalen. Nu har man upptäckt att simhallen behöver renoveras igen. Då får kommunen ta det medan Actic håvar in pengarna.

De nya bostadsrätterna marknadsförs av Veidekke som Teaterkvarteret, då Fria teatern ligger granne med huset.

– Samma politiker som sänkte bidraget för teatern så att de fullkomligt gick på knäna sålde huset till Veidekke, som nu försöker sälja bostäder genom att de har en teater i byggnaden. Det är så fult och äckligt att man bara vill kräkas, säger Ulrika Dahl.

På väggen till skolbyggnaden har Veidekke satt upp en reklamaffisch. Under två leende ungdomar förmedlas budskapet ”12 min till SOFO” och ”bli VIP och få förtur”. Något som retat upp många Högdalenbor.

– De försöker sälja området som ett nytt Sofo, den kanske mest gentrifierade delen av Södermalm, säger Ulrika Dahl.

Mårten Othérus är regionchef på Veidekke för Stockholm Mälardalen. Han menar att delar av de nya bostadsrätterna kommer att rikta sig till ungdomar.

– I det första projekt som vi skissar på är det många yteffektiva små lägenheter. Och en av de tydligaste målgrupperna är unga som behöver ett förstaboende. Där är ju behovet enormt i Stockholmsområdet. Det har vi sett i andra projekt att många hittar sin första bostad i sådana här projekt, så det är ju jättekul. Det finns en utmaning att hitta nya bostäder för ett Stockholm som växer.

Ungdomar har ju inte alltid så mycket pengar.

– Vi försöker absolut hitta attraktiva priser så att den här målgruppen ska kunna finansiera och köpa en sådan här bostad.

Hur många ungdomar har råd att köpa sin egen bostadsrätt i dag?

– Den frågan är ju stor, men vi ser att det är väldigt många unga som flyttar in i våra bostadsrättsprojekt.

Intresset för projektet i Högdalen har varit stort, enligt Mårten Othérus, mycket på grund av läget och goda kollektivtrafikförbindelser. Priset på lägenheterna är ännu inte satt.

– Men intresset för bostäder i Söderort är jättehögt. Vi hade säljstart för ett projekt i Bredäng i söndags, det kom över 1 000 personer.

På en parkbänk under Veidekkes reklamskylt sitter Lasse. Han har bott i Högdalen i stort sett hela sitt liv.

– Jag tycker att det här är skit, vi har betalat skatt för det här, säger han och pekar mot skolbyggnaden. Ska det bli bostäder ska det vara hyresrätter i såna fall. Små billiga lägenheter för studenter och ensamma människor.

Lasse är en av många som sett på medan delar av allmännyttan blivit privat. I dag lider han av leverskleros och måste vila regelbundet när han går genom centrum.

– Det finns knappt några parkbänkar kvar i hela Högdalen. Även offentliga toaletter har de tagit bort. Man får vara glad om man får gå in i kyrkan och kissa.

Inne i skolhuset sjuder det av aktivitet. Många Högdalsbor har varit förbi och i nuläget engagerar sig runt 50 personer i aktiviteterna. Sedan i lördags har det bland annat varit konserter, teater, yoga och workshop i juridik.

– Vi hoppas att personer som har idéer kommer hit. Nu finns det internet och vi samlar böcker till ett bibliotek. Vi har studiemiljöer om någon vill plugga, säger Märta.

Veidekke har gjort en polisanmälan om olaga intrång. På tisdagen hade polisen ännu inte fattat beslut om avhysning. Företaget planerar att riva skolan ”någon gång efter sommaren”, säger Mårten Othérus.

Fakta: 

Förändringar i Söderort

• 37 procent av lägenheterna i Högdalen och Hagsätra är bostadsrätter.

• När det gäller hyresrätter har många sålts ut till privata ägare under stadens borgerliga majoritet . År 2008 såldes 1 800 lägenheter ur allmännyttan i Bandhagen, Högdalen, Rågsved och Hagsätra till familjen Kamprads bolag Ikano Bostad. 2013 såldes ytterligare 1 172 lägenheter i Hagsätra ur allmännyttan till samma bolag. En stor del av bostäderna har sedan stambytts, med kraftiga hyreshöjningar som följd. Nyligen fick ettorna på Hagsätra torg en höjning med 80 procent.

• I Hagsätra ägs inte längre några lägenheter av kommunala bostadsbolag. I Högdalen finns ännu 1 290 lägenheter i allmännyttan, enligt Statistik om Stockholm.

• Även köpcentrum privatiseras. Hagsätra centrum ägs av Ikano sedan 2005 och Högdalens centrum ägs sedan 2011 av finska Citycon, som äger totalt 8 centrum och gallerior i Stockholms län. Företaget menar att centrumet har en ”småstadscharm med sina många små affärer och en trivsam atmosfär”. Handlarna har tidigare protesterat mot kraftigt höjda hyror i centrum.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sambaprotest mot bussbolag

Bussbolaget Nobina tjänar pengar på kontroversiella tvångsavvisningar, menar Aktion mot deportation.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu