Vapenindustrin är ett hot mot alliansfriheten | Fria.Nu
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Bofors - inte längre svenskt.
Fria Tidningen

Vapenindustrin är ett hot mot alliansfriheten

Myten om en svensk högteknologisk vapenindustri som står på egna ben har visat sig seglivad. Men det är hög tid att avliva den, skriver Per Björklund.

Den omstridda Saudiaffären har gjort frågan om svensk vapenexport till en het potatis. Föga förvånande börjar också trötta gamla argument dammas av och återanvändas.

På Aftbonbladets ledarsida slår Anders Lindberg ett slag för svensk vapenexport med motiveringen att alliansfriheten kräver det. ”Både kunnande och förmåga att försörja det egna försvaret med vapen måste finnas i Sverige”, skriver Lindberg. Det här är ett klassiskt argument, som tyvärr inte blir mer sant hur många gånger det än upprepas.

I samband med USA:s olagliga invasion av Irak höjdes krav om att svensk vapenexport till USA skulle stoppas, som lagen kräver. Men politiker och experter konstaterade krasst att det är omöjligt. Den svenska vapenindustrin är nämligen så beroende av amerikansk teknologi att vapensamarbetet med USA måste fortsätta till varje pris.

Så har det faktiskt varit ända sedan 60-talet, konstaterade Johan Thunberger, försvarsanalytiker på FOI, i en intervju i DN. Redan då blev det ”omöjligt att upprätthålla fiktionen av att vi hade en helt oberoende industri på det här området.”

Sedan dess har den svenska försvarsindustrin internationaliserats. Anrika vapentillverkare som Bofors och Hägglunds ägs numera av brittiska BAE. Kockums ägs av tyska Thyssenkrupp. Och på EU-nivå satsas miljarder på att göra den europeiska försvarsindustrin mer ”intregrerad” - vilket naturligtvis är svårt att förena med idealet om nationellt oberoende.

För Anders Lindberg och andra som viftar med vikten av en oberoende, högteknologisk vapenindustri som argument för svensk vapenexport återstår därmed en hel del frågor att besvara. Hur kan alliansfriheten upprätthållas när försvarsindustrin ägs av utländska intressen och är helt beroende av amerikansk teknologi?

Myten om en svensk högteknologisk vapenindustri som står på egna ben har visat sig seglivad. Men det är hög tid att avliva den.

Annons

© 2018 Fria.Nu