Svenskarnas parti lägger ner | Fria.Nu
  • Svenskarnas parti lägger ner. Här marscherar partiet efter ett möte i Stockholm förra året. FOTO: MAJA SUSLIN/TT
Fria Tidningen

Svenskarnas parti lägger ner

I helgen meddelade det nynazistiska Svenskarnas parti att de lägger ner sin verksamhet. Förvånande, menar Anna-Sofia Quensel, på stiftelsen Expo.

Svenskarnas parti startade 2008 och beskriver sig själva som ett ”alternativ i svensk nationalistisk politik för den politiska oppositionen utanför SD ”. Partiet satsade stort på valrörelsen 2014 och kandiderade till kommunfullmäktige i 34 kommuner, men lyckades inte få ett enda mandat. Dessutom satsade man på att få 10 000 röster i riksdagsvalet, men den siffran blev istället knappt hälften. Efter valet har medlemsantalet rasat och i helgen kom beskedet från partistyrelsen – man lägger ner.

– Vi har ju sett att dom efter katastrofvalet har minskat sina aktiviteter hela tiden och det har varit väldigt tyst på deras hemsida. Men jag blir ändå förvånad att beskedet kom så här plötsligt, säger Anna-Sofia Quensel, researcher på stiftelsen Expo.

Hon säger att det är för tidigt att säga vad som kommer att hända med partiets sympatisörer, men hon tror att de framför allt kommer att omgruppera sig. Däremot har inte partistyrelsen gjort någon uppmaning till medlemmarna att de ska söka sig till någon annan grupp, säger hon. Det gjordes bland annat när Nationaldemokraterna lade ner – då medlemmarna uppmanades att rösta på Sverigedemokraterna istället. Och när Nordiska nationalsocialisterna avvecklades uppmanade styrelsen sina medlemmar att söka sig till Svenska motståndsrörelsen. Anna-Sofia Quensel säger dock att hon tror att en del av partiets av medlemmarna kan komma att söka sig till just Svenska motståndsrörelsen.

– Motståndsrörelsen har ju gjort inviter till Svenskarnas parti under den senaste tiden och jag kan tänka mig att det finns personer inom partiet som nu väljer att ansluta sig till dem. Sen kan det också mycket väl dyka upp nya små grupper runt om i landet. Det är för tidigt att säga vad som kommer att hända.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu